Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με δανειστές υπό την απειλή… εκλογών

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με δανειστές υπό την απειλή… εκλογών

Με αντικείμενο τις συντάξεις και το φορολογικό συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Διαπραγματεύσεις που από την πορεία τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο χρόνος που η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον άξονα των συζητήσεων για το ασφαλιστικό, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο οι δανειστές απαιτούν «σφαγή» στις επικουρικές, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόταση της Αθήνας για αύξηση των εισφορών. Ενώ σε ό,τι αφορά στην Εθνική Σύνταξη την θέλουν μειωμένη σε χαμηλότερα ποσοστά από τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.500 ευρώ και αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια (εισάγοντας περισσότερους συντελεστές) με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να βγει ο λογαριασμός.
Παρά τις δεδομένες διαφορές Ελλάδας-δανειστών και Ευρωπαϊκών θεσμών- ΔΝΤ σε κομβικά ζητήματα, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι «είμαστε κοντά στην αξιολόγηση».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και η διαφαινόμενη πρόθεση του Μαξίμου είναι να φέρει τα συμφωνηθέντα, «πακέτο» στη Βουλή, όπου σκοπεύει να τα περάσει με την εκβιαστική τακτική ότι ή περνούν τα μέτρα ή πέφτει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές.

Σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν και πάλι με λίστα αφού δεν έχει συμπληρωθεί 18μηνο από τις πρώτες που έγιναν με σταυρό, δηλαδή τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Και φυσικά στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ούτε σειρά εκλογής ούτε καμία άλλη δέσμευση, γεγονός που σημαίνει πολλά για εκείνους τους βουλευτές που επιθυμούν να συνεχίσουν να είναι στην πολιτική.

Το γεγονός βέβαια ότι η κυβέρνηση μπορεί να περάσει την όποια συμφωνία με τους δανειστές από τη Βουλή και πάλι δεν σημαίνει εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας και αποφυγή των εκλογών, καθώς το περιεχόμενο της συμφωνίας και το βάρος των νέων μέτρων θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής γαλήνης ή την έναρξη νέου γύρου έντασης και διαμαρτυριών που κανείς δεν ξέρουν πού θα οδηγήσουν.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments