Ποιος πραγματικά πρέπει να πει συγγνώμη για τις Βρυξέλλες;

Ποιος πραγματικά πρέπει να πει συγγνώμη για τις Βρυξέλλες;

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Όσες βόμβες και αν ρίξουν οι οπαδοί του ISIS στην Ευρώπη, όσους βομβαρδισμούς και αν κάνουν Δύση και Ρώσοι στις περιοχές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, δεν θα καταφέρουν να προκαλέσουν τόσο ρίγος και ντροπή σε όλη την ανθρωπότητα όσο η αθωότητα και τα θλιμμένα μάτια του μικρού προσφυγόπουλου από την Ειδομένη, το οποίο μόλις έμαθε τι συνέβη στις Βρυξέλλες, σήκωσε ένα αυτοσχέδιο πλακάτ και ζήτησε συγγνώμη για το μακελειό στη Βελγική πρωτεύουσα.

«Sorry for Brussels», γράφει το πλακάτ που κρατά ο μικρός με τα ένοχα μάτια, λες και φταίει αυτός για το αίμα που χύνεται καθημερινά στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ή για το αίμα που χύνεται στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων ως αντίποινα.

Ο κύκλος του αίματος που έχει ανοίξει είναι βέβαιο ότι θα συνεχισθεί.

Έτσι γίνεται σε όλους τους πολέμους. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται μέχρι ο ένας από τους δύο να ηττηθεί. Να σκύψει το κεφάλι και να προσαρμοσθεί στη νέα κατάσταση. Αν θα αντισταθεί και πάλι σε κάποια φάση εξαρτάται από την συμπεριφορά του νικητή. Αν καταφέρει να του δείξει ότι αυτός είχε δίκιο, και αν του διασφαλίσει το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή, χωρίς να του στερήσει την ελευθερία του, τότε, ίσως ο ηττημένος να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του.

Οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου πρέπει να καταλάβουν ότι για να κλείσει ο κύκλος του αίματος πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα. Δεν αρκεί να εκδίδουν συλλυπητήριες ανακοινώσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων. Πρέπει να ξεριζώσουμε από τις ζωές μας όλα τα στοιχεία που τις δηλητηρίασαν. Και πρώτα από όλα πρέπει να μπει ένα τέλος στην αιτία του κακού. Να σταματήσει η εξαγωγή στην Δύση αυτόχειρων δολοφόνων και να αλλάξει και η Δύση την αντιμετώπισή της προς την μουσουλμανική Ανατολή.

Το πρώτο πρέπει να γίνει άμεσα. Το δεύτερο να ακολουθήσει.

Όσο η Δύση ανέχεται τον στρατό του ISIS να διαδραματίζει έναν τόσο σοβαρό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, τόσο το κακό θα ξεχειλίζει και θα απλώνεται στη Δύση.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ανατολής πρέπει να στηριχθούν και να πάψουν οι δύο μεγάλοι να διαφωνούν με αφορμή τη σφαίρα επιρροής στην οποία θα πρέπει να ανήκει μια νέα κυβέρνηση στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού.

Όταν οι τρομοκράτες χτυπούν με τόση ευκολία την καρδιά της Ευρώπης είναι βέβαιο ότι ήδη η περιφέρεια είναι έρμαιο στα χέρια τους.

Απαιτείται μια διάσκεψη ηγετών χωρών που μπορούν να επέμβουν στις περιοχές που ελέγχει ο ISIS και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να δώσουν τέλος στη βαρβαρότητα που εκφράζουν οι τρομοκράτες. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Και μετά, σε δεύτερο χρόνο, χρειάζεται, πάλι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να γίνει εκπαίδευση των πολιτών και κυρίως των νέων αυτών των περιοχών σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεριζώσεις τον φασισμό του ISIS είναι τα μαθήματα δημοκρατίας και η πίστη στην ελευθερία και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Όσο φοβάται μια τέτοια εξέλιξη η Δύση και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ελέγξει τους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών, τόσο θα τους ωθεί στην τρομοκρατία.

Για να μπορέσει όμως ο ΟΗΕ και οι διάφορες οργανώσεις να διδάξουν δημοκρατία στις περιοχές του ISIS θα πρέπει πρώτα να συντρίψουν πολεμικά τον στρατό του.

Δυστυχώς, εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ήδη η Δύση έχει καθυστερήσει.

Η συγγνώμη και το βλέμμα ντροπής του μικρού προσφυγόπουλου στην Ειδομένη μπορεί γρήγορα να μετεξελιχθούν σε βλέμμα εκδίκησης αν δεν βρούμε λύση στο καθημερινό τους δράμα ή αν αφήσουμε τους πυρήνες του ISIS να φθάνουν στην Ευρώπη και να αναζητούν τρόπους που θα πλήξουν την κοινωνία και την οικονομία της.

Η συγγνώμη και το βλέμμα του προσφυγόπουλου είναι η τελευταία προειδοποίηση για ό,τι δραματικό έρχεται. Από εδώ και πέρα αν οι ηγέτες της Δύσης το αφήσουν να συμβεί δεν θα φταίει ο ISIS αλλά η ίδια η Δύση και η ανεπάρκεια των ηγετών της να κόψουν το καρκίνωμα του πλανήτη. Και το χειρότερο; Αν δεν το καταφέρουν τότε η Δύση θα γεννήσει πολλούς μικρούς Τράμπ, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν τον ISIS του υποτιθέμενου πολιτισμένου κόσμου…

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments