Σοκ από την HSBC: Ανεβάζει το κόστος του προσφυγικού στα 4 δις

Σοκ από την HSBC: Ανεβάζει το κόστος του προσφυγικού στα 4 δις

 

Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις της HSBC ότι το κόστος που θα πληρώνει ετησίως η Ελλάδα για το προσφυγικό θα φθάνει τα 4 δις ευρώ!!!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνει η HSBC, είναι ότι η προσφυγική κρίση πιθανόν να στοιχίσει στην Ελλάδα τελικά πολύ περισσότερο απ’ όσο εκτιμάται.

Η HSBC αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του ‘ξεκινήματος μίας ανθρωπιστικής κρίσης’, η ΕΕ συμφώνησε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Αυτά περιλαμβάνουν 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) τον πρώτο χρόνο, με την υπόσχεση ότι οι πόροι θα κινητοποιηθούν ‘το συντομότερο δυνατό’.

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για κόστος 600 εκατ. ευρώ φέτος, προσθέτοντας πως ‘αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ήταν μόνο χώρα transit, αλλά τώρα πρέπει να φιλοξενήσουμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων’ και ‘θα πρέπει να αναθεωρηθεί’, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι κάθε πρόσφυγας στη Γερμανία απαιτεί στήριξη περίπου 13.000 ευρώ το χρόνο. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό και ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων παραμείνει κλειστός, το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ετησίως μέχρι το καλοκαίρι, πολύ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση του κ. Στουρνάρα».

Για μία χώρα που ήδη βρίσκεται σε κρίση, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες… Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να ικανοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να απελευθερωθεί η εκταμίευση της δόσης. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται και πάλι να έχουν απόσταση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2016-2018, όπου οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περισσότερες περικοπές και το πλαίσιο για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην έκθεση της η HSBC εκφράζει φόβους ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει σύντομα καθώς ο φόβος της βραχείας πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή, την αναγκάζει να κάνει περισσότερες διαπραγματεύσεις, ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, για να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Μάλιστα διατυπώνει ανησυχίες και για πολιτική αποσταθεροποίηση λόγω της πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης και παρότι είναι εμφανές ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν επιθυμούν νέες εκλογές.

Η παράταση όμως των διαπραγματεύσεων σημαίνει έλλειψη ρευστότητας και οικονομική ασφυξία από της ελληνικής οικονομίας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments