Κρυφτό παίζουν και οι Ιταλικές τράπεζες με την ΕΚΤ

Κρυφτό παίζουν και οι Ιταλικές τράπεζες με την ΕΚΤ

Μετά τις ελληνικές, είναι οι ιταλικές τράπεζες που απασχολούν περισσότερο τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Η ρευστότητα της Carige και Monte dei Paschi di Siena παρακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την ιταλική κεντρική τράπεζα, «βομβαρδίζει» τις αδύναμες τράπεζες με αιτήματα να αντλήσουν νέα κεφάλαια, να αναζητήσουν αγοραστή ή να πουλήσουν χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων. «Είναι μια σταθερή παρουσία. Τηλεφωνούν, στέλνουν email ή μας επισκέπτονται στα γραφεία. Υπολογίζω πως έχουν παραμείνει τρεις συνεχόμενους μήνες», δηλώνει πηγή ιταλικής τράπεζας που διατήρησε την ανωνυμία της.

H ΕΚΤ πιέζει τις ιταλικές τράπεζες να κάνουν εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια. Έχουν εμφανίσει τα χειρότερα αποτελέσματα στα πρώτα τεστ κοπώσεως που πραγματοποίησε η ΕΚΤ, από τότε που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως ανώτατης εποπτικής αρχής, τον Νοέμβριο του 2014. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ελάχιστη πρόοδο ως προς τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητήθηκαν, με κίνδυνο να ανατραπεί η εύθραυστη ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οι διοικήσεις τους, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως οι απαιτήσεις της ΕΚΤ είναι εξωπραγματικές και καθυστερούν την όποια συγχώνευση χρειάζεται να γίνει στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Σε επιστολές προς τη Veneto Banca και την Banca Popolare di Vicenza αναφέρονται όλα τα ύστατα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η ΕΚΤ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των επικεφαλής των τραπεζών και η ανάληψη των καθηκόντων τους από την ίδια την ΕΚΤ καθώς και ότι πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστό 2,75 δισ. ευρώ.

Ένα κρίσιμο σημείο των εξελίξεων στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο είναι η συγχώνευση των Banco Popolare di Milano και Banco Popolare. Πηγές αποκαλύπτουν πως η Banco Popolare θα ζητήσει από τους μετόχους έως και 1 δισ. ευρώ, ως ένα από τα μέτρα που απαιτεί να εφαρμοστούν η ΕΚΤ. Οι μέτοχοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Banco Popolare di Milano και Banco Popolare, ενώ τροχοπέδη στην συγχώνευση αποτελούν τα ισχυρά συνδικάτα, που φοβούνται για κύμα απολύσεων.

Τραπεζίτες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους αποκαλύπτουν πως οι όροι της ΕΚΤ είναι τόσο αυστηροί, που οι τράπεζες εξέτασαν ακόμη και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη συμφωνία παρά τις συνέπειες που θα προκύψουν για τη χώρα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments