Ρεκόρ αφρικανικής σκόνης σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Ρεκόρ αφρικανικής σκόνης σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Αφρικανική σκόνη σκέπασε σχεδόν όλη την Ελλάδα την Τετάρτη, ενώ η Κρήτη και η Πελοπόννησος αντιμετώπισαν μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκτοξεύτηκαν στα ύψη οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων.

Μιλώντας στα Νέα, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε ότι στα Χανιά οι στιγμιαίες τιμές της αφρικανικής σκόνης έφθασαν τα 2.150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και στη Μεθώνη τα 800 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφρικανική σκόνη σημαίνει αιωρούμενα σωματίδια (PM10), στα οποία το θεσμοθετημένο όριο στην ΕΕ είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3).

Υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν και στην Αττική, αλλά απείχαν σημαντικά από εκείνες της Κρήτης και της Πελοποννήσου, αφού οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές στον σταθμό μετρήσεων του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κυμάνθηκαν από 150 έως 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η αφρικανική σκόνη προκαλεί προβλήματα υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει τη θνησιμότητα αλλά και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία ανθρώπων με κρίση άσθματος.

Η αφρικανική σκόνη έχει υποχωρήσει και αναμένεται να διαλυθεί με τις βροχές τις επόμενες ώρες.

Για την Παρασκευή προβλέπονται καταιγίδες, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να περιορίζονται σταδιακά στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments