Kινδυνεύει από την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε με τη Ν. Αφρική η φέτα

Kινδυνεύει από την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε με τη Ν. Αφρική η φέτα

Με συνεχή διαβήματα προς την Κομισιόν οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες τους κινδύνους που κρύβει η επικείμενη υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Αφρικής.

Oπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Agro24, τόσο από την πλευρά της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, όσο και από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν σταλεί σχετικές επιστολές, όπου επισημαίνεται ότι στα κείμενα της διμερούς συμφωνίας δεν παρέχεται καμία επί της ουσίας προστασία στο τυρί Π.Ο.Π. Φέτα.

Κι αυτό γιατί αναγνωρίζεται το δικαίωμα της «συνύπαρξης» της ΠΟΠ Φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που είτε είχαν καταχωρισθεί είτε χρησιμοποιούνταν πριν την θέση σε ισχύ της συμφωνίας.

Με αυτό τον τρόπο, πρακτικά, όλα τα λευκά τυριά που κυκλοφορούν στην αγορά της Νότιας Αφρικής ως «Φέτα» θα εξακολουθήσουν να διατίθενται με αυτή την ονομασία ενώ τα υπόλοιπα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, θα επισημαίνονται ως «South Africa Feta» ή «Feta-style» ή «Feta-type» και αυτό θα αρχίσουν να το πράττουν εντός πενταετίας από την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά, δεν φαίνεται ικανοποιημένη και, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία ως έχει.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments