ΗΠΑ: Όπου υπάρχουν σωστές κυβερνήσεις, δεν ανθεί η τρομοκρατία

ΗΠΑ: Όπου υπάρχουν σωστές κυβερνήσεις, δεν ανθεί η τρομοκρατία

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να κατανοούν γιατί ανθεί η τρομοκρατία. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις της Αμερικανής υφυπουργού για Θέματα Πολιτικής Ασφαλείας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κ. Σάρα Σήγουολ στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα στο Μπαγκλαντές.

Η κυρία Σήγουολ ανέλυσε πώς οι ΗΠΑ βλέπουν το θέμα του «βίαιου εξτρεμισμού» σε παγκοσμιοποιημένες και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Και από τις δηλώσεις της προκύπτει εμφανώς ένας ρεαλισμός που ήταν ξένος μέχρι πρόσφατα με τη γραφειοκρατική αμερικανική λογική.

Ο ρεαλισμός αυτός αντικατοπτρίζεται στη φράση της κυρίας Σήγουολ «όταν οι κυβερνήσεις κάνουν τη δουλειά τους καλά οι βίαιοι εξτρεμιστές δύσκολα βρίσκουν ανταπόκριση στις προσπάθειές τους».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν γνωρίζει θρησκείες και σύνορα και επισήμανε ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αδύναμες κυβερνήσεις και την πίκρα που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες για να μολύνουν νέες κοινότητες και να σπείρουν αστάθεια και βία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ήρθα σήμερα για να συζητήσω μια καινούργια παγκόσμια πρόκληση, πώς να εμποδίσουμε την άνοδο της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Οι βίαιοι εξτρεμιστές δεν είναι μια νέα απειλή. Επιδιώκουν να γκρεμίσουν τον πολιτισμό που άλλοι εργάστηκαν για να φτιάξουν. Αλλά στην παγκοσμιοποιημένη εποχή, στην οποία οι λαοί συνδέονται μεταξύ τους με τα ταξίδια, το εμπόριο και την τεχνολογία, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, η απειλή της τρομοκρατίας έχει εξελιχθεί με άγριους τρόπους. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Χασίνα στα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι, η τρομοκρατία δεν γνωρίζει θρησκείες και σύνορα.

«Όπως είδαμε με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, ή Νταές, οι βίαιοι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν σήμερα χάσταγκ, χώρους συζητήσεων (chatrooms), και την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων προκειμένου να διαδώσουν τη γεμάτη μίσος ιδεολογία τους σε ολόκληρο τον κόσμο και να μετατρέψουν ευάλωτους γείτονες, φίλους και κάθε μέλος μιας οικογένειας σε δολοφόνους. Εκμεταλλεύονται επίσης αδύναμες κυβερνήσεις και την πίκρα που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες για να μολύνουν νέες κοινότητες και να σπείρουν αστάθεια και βία σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Αντιμέτωπες με την εξτρεμιστική βία, πώς θα μπορέσουν κοινωνίες σαν τις δικές μας, πολυπολιτισμικές, δραστήριες που βασίζονται στην ελευθερία, να ξεπεράσουν αυτή την απειλή; Η ενδυνάμωση των υπηρεσιών πληροφοριών, της επιβολή του νόμου και των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας.

«Αλλά η αλήθεια είναι: Η αντιμετώπιση των τρομοκρατών μόνο με τη βία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις κοινωνίες μας από τις δηλητηριώδεις ιδεολογίες και τη βία που αυτές εμπνέουν. Αν θέλουμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο ουσιαστικά θα πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις υφιστάμενες απειλές του εξτρεμισμού, αλλά και να ελέγξουμε την επόμενη γενεά απειλών εν τη γενέσει της. Και τούτο προϋποθέτει πολύ ευρύτερη και γενναιότερη προσέγγιση».

«Κρίσιμο στοιχείο είναι η απαξίωση των μηνυμάτων που είναι γεμάτα μίσος, τακτικές, και προπαγάνδας που μετέρχονται οι βίαιοι εξτρεμιστές προκειμένου να προσελκύσουν οπαδούς. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να καταπολεμάμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν στοιχεία όπως τα προαναφερθέντα και τα οποία μπορούν να προσελκύσουν οπαδούς, και τέτοιες [ενέργειες] είναι η αποξένωση, η αδικία και η ανεξιθρησκία που μπορούν να κάνουν κόσμο ευάλωτο στο περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων».

«Ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν ρόλο να παίξουν πέρα από την ανάπτυξη στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία των ανθρώπων από τις εξτρεμιστικές απειλές. Πρέπει, επίσης, να κυβερνούν με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς πολιτών προκειμένου έτσι ώστε να μειώνονται παράπονα που επιτρέπουν σε βίαιους εξτρεμιστές να μολύνουν νέες κοινότητες. Ο τοπικός αξιωματούχος που ζητάει φιλοδώρημα για να κάνει τη δουλειά του, ο αστυνομικός που απέτυχε να προστατεύσει κάποια γειτονιά ή μια ομάδα ατόμων, η κυβερνητική υπηρεσία που διαιωνίζει την περιθωριοποίηση με το να μην απαντά ποτέ σε αίτημα τοπικών κοινωνιών για περισσότερα σχολικά κτίρια και καλύτερους δρόμους μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους ευάλωτους σε ψεύτικες υποσχέσεις των βίαιων εξτρεμιστών. Ας το πούμε απλά, όταν οι κυβερνήσεις κάνουν τη δουλειά τους καλά οι βίαιοι εξτρεμιστές δύσκολα βρίσκουν ανταπόκριση στις προσπάθειές τους.

«Με την ίδια έννοια, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν και αυτοί την ευθύνη να μιλάνε με ειλικρίνεια στο θέμα της ανεξιθρησκίας και του φανατισμού, που όταν δεν δίνεται απάντηση, διευκολύνεται η στρατολόγηση εξτρεμιστών.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ένας καθηγητής δεν κατάλαβε ένα επιστημονικό πρόγραμμα ενός Μουσουλμάνου φοιτητή και νόμισε ότι ήταν σχέδιο κατασκευής βόμβας κάλεσε την αστυνομία, ο Πρόεδρος Ομπάμα δέχτηκε αυτόν τον φοιτητή στο Λευκό Οίκο. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να διατηρούν καμιά αμφιβολία για το ποια είναι η θέση των επισήμων σε θέματα που αφορούν την ανεξιθρησκία και το φανατισμό».

[Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων Σήγουολ εδώ:
http://www.state.gov/j/remarks/255314.htm ]

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments