Χουλιαράκης: Ξεχάστε φορολογικές ελαφρύνσεις έως το 2018- Αυτό είναι το καλό σενάριο

Χουλιαράκης: Ξεχάστε φορολογικές ελαφρύνσεις έως το 2018- Αυτό είναι το καλό σενάριο

Αισιόδοξος ότι η βαρύτατη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνησή του δεν θα αλλάξει μέχρι το 2018 εμφανίσθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κάνοντας «μαύρη» την καρδιά όσων τον άκουσαν.

Ο ίδιος όμως ήταν αισιόδοξος γιατί ξέρει ότι αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτευχθούν τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα γιατί θα ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης» και θα υπάρξουν αυτομάτως νέα μέτρα. Βέβαια ο κ. Χουλιαράκης και στο σημείο αυτό δήλωσε αισιόδοξος ότι θα πάμε καλά και δεν θα απαιτηθεί ενεργοποίηση του «κόφτη» αλλά προφανώς επειδή ξέρει ποια κυβέρνηση υπηρετεί, κράτησε και κάποιες επιφυλάξεις.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι παίρνοντας λίγα από πολλούς κι ο άλλος πολλά από λίγους. Ο πρώτος σημαίνει μείωση φόρων κι ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, αλλά οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες, που θέλει η ΝΔ και σημαίνει περαιτέρω αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά με τρόπο που θα δημιουργήσει χώρο για να μειωθούν οι φόροι μετά από ένα με δύο χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης, εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι ο περιβόητος «κόφτης» δεν θα χρειαστεί τελικά να ενεργοποιηθεί, καθώς όπως είπε είναι βέβαιοι πως θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για την επόμενη διετία έως το 2018.

Γνωρίζοντας,
ωστόσο, πως «ο διάολος έχει πολλά ποδάρια», έσπευσε αμέσως μετά να διατηρήσει μία επιφύλαξη, υποστηρίζοντας ότι «το μόνο ρίσκο που βλέπω είναι αν δεν πιαστούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης που προβλέπει η κυβέρνηση και οι θεσμοί».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο σε σχέση με όσα προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου» υποστήριξε, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «η οικονομία έχει πάει καλύτερα από προβλέψεις και τα έσοδα το ίδιο και τα δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεωνόμαστε να νομοθετήσουμε είναι λιγότερα απ’ όσα προέβλεπε η συμφωνία Αυγούστου… Όποιος διαφωνεί να καταθέσει εγγράφως για το αντίθετο».

Είναι προφανές ότι ο κ. Χουλιαράκης δηλώνοντας όσα δήλωσε στη Βουλή εξέφρασε την υπερηφάνειά του γιατί το 2015 η κυβέρνησή του υπερφορολόγησε τους Έλληνες με αποτέλεσμα να επιτύχει περισσότερα έσοδα από όσα προβλέποντο.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments