Τα 5 νέα προαπαιτούμενα για τη δόση- Πιέζουν οι Θεσμοί- Ενοχλημένη η κυβέρνηση

Τα 5 νέα προαπαιτούμενα για τη δόση- Πιέζουν οι Θεσμοί- Ενοχλημένη η κυβέρνηση
«Το μαχαίρι στο λαιμό» έχουν βάλει οι Ευρωπαίοι δανειστές στην κυβέρνηση και της ζητούν να προχωρήσει σε αλλαγές στους ήδη ψηφισμένους νόμους των προαπαιτουμένων για να επιτραπεί η εκταμίευση μέρους της δόσης που πρέπει να λάβει η χώρα μας για να μπορέσει να πληρώσει δάνεια προς του ίδιους ύψους 7 δις ευρώ, εντός του Ιουνίου, ώστε να μη προκύψει πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ η κυβέρνηση μέχρι την 1η Ιουνίου καλείται να έχει νομοθετήσεις τις αλλαγές, ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνολικά οι αλλαγές ανέρχονται σε 15, και η κίνηση αυτή, από την πλευρά των εταίρων, έχει προκαλέσει την ενόχληση της Αθήνας.
Πάντως αρκετές από τις αλλαγές δεν είναι μεγάλης σημασίας και μάλιστα πρόσφατα ο Γιώργος Χουλιαράκης έκανε λόγο για «νομοτεχνικές βελτιώσεις.»
Ανάμεσα στις κυριότερες αλλαγές που ζητά το κουαρτέτο είναι η πώληση των κόκκινων δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, όπως το ΕΚΑΣ, διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017- 2020 για τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και αλλαγές στις διατάξεις που διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45 χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Η νέα δέσμη των πέντε πεδίων με προαπαιτούμενα
Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της 11ωρης συνεδρίασης του Eurogroup: για να πάρει η Ελλάδα καθεμιά από τις υποδόσεις των 10,3 δις ευρώ θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκπληρώσει μία δέσμη 5προαπαιτούμενων.
1. Κόκκινα δάνεια
Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι Θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα δάνεια (και τα ενήμερα) σε ξένα funds, με τις πιέσεις αυτή τη φορά να είναι πιο έντονες από ποτέ, υπό την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα λάβει την αντίστοιχη δόση.
2. Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, «μήλον της έριδος» αποτελεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να εκχωρηθεί άμεσα και για 99 χρόνια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
3. Επιστροφή του ΕΚΑΣ
Όσο για το ασφαλιστικό, οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν χρήματα από όσους δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ (περίπου 90.000 συνταξιούχους), καθώς η εξαγγελία αυτή «κοστίζει» περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό και οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι, αν πράγματι η εξαγγελία γίνει πράξη, θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό με κάποιο ισοδύναμο μέτρο.
4. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές, καθώς υπάρχουν και δύο ακόμα σημεία τριβής με την ελληνική πλευρά.
Το πρώτο αφορά στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά διαβεβαιώσεις για την πλήρη ανεξαρτησία της – πρόκειται άλλωστε για κάτι που το ΔΝΤ ζητά εδώ και χρόνια, επικρίνοντας τις κρατικές παρεμβάσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
5. Ανοιγμα της αγοράς ενέργειας
Το δεύτερο αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κομισιόν.
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεμήνυαν ότι οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ.
Αναφορικά, εξάλλου, με το σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στην υλοποίηση δράσεων στα ενεργειακά, προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό σχετίζεται με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) για τις οποίες θα εξεταστεί η πρόοδος προετοιμασίας, καθώς και με τη θέσπιση του νέου πλαισίου υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Ελλάδος να μεταβιβασθεί το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ σε τρίτους.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments