3 ΙΟΥΛΙΟΥ (Kυριακή)

3 ΙΟΥΛΙΟΥ (Kυριακή)

Ανατολίου (πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ποιητού των ομωνύμων Στιχηρών),

μαρτύρων Υακίνθου, Θεοδότου, Θεοδότης, Γολινδούχ, Διομήδους, Ευλαμπίου,

Ασκληπιάδου (του «επιτηδειωτάτου» και ομολογητού), Μάρκου και Μωκιανού,

Οσιομάρτυρος Γερασίμου (από το Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, 1812).

Εύρεση τάφου και λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ, στη Μυτιλήνη (1959).

Τη δέκατη Κυριακή από το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη πάντων των οσίων Πατέρων των εν Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων.

 

Ο Όσιος Ιωακείμ ο νέος καταγόταν από το χωριό Σκιαδά Πατρών. Έφυγε κρυφά από το σπίτι του για να γίνει μοναχός. Ανοικοδόμησε το ναό της Μονής της Δίβρης (στο νομό Ηλείας) και χρημάτισε και ηγούμενός της. Φεύγοντας από εκεί, μετέβη στο Μονή Νοτενών, της οποίας διετέλεσε ηγούμενος. Απεβίωσε ειρηνικά. Για αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί σε μια σπηλιά, όπου ζούσε ζωή αγγελική. Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του έγινε ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία βρέθηκαν αναλλοίωτα. Μετά από λίγα χρόνια το λείψανό του διαλύθηκε, ενώ τα οστά και η κάρα του αγίου εκλάπησαν. Σήμερα στη Μονή Νοτενών υπάρχουν ορισμένα τμήματα των λειψάνων του, τα οποία ευωδιάζουν και είναι θαυματουργά.

Ο Άγιος Υάκινθος ήταν θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Ο Υάκινθος αρνήθηκε και κλείστηκε στη φυλακή, όπου του έδιναν φαγητά τα οποία είχαν ποτιστεί από το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί στα είδωλα (ειδωλόθυτα). Ο άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε. Οι φρουροί του βρήκαν μέσα στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο Τραϊανός έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του την Καισάρεια από ένα συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του. Στην ίδια φυλακή με τον Άγιο Υάκινθο ήταν και οι Θεόδοτος, Θεοδότης, Γαλινδούχ, Διομήδης, Ευλάμπιος και Ασκληπιάδης, που αποκεφαλίστηκαν.

  • Στην Κρήτη γιορτάζονται τα Υακίνθια, τα οποία είναι αφιερωμένα, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη νιότη και στην αγάπη. Στα Ανώγεια κάθε χρόνο –όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα άγιο της αγάπης– επιλέγουν να κάνουν μία επίσκεψη στο λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι χτισμένος στον Ψηλορείτη.

Ο Οσιομάρτυρας Γεράσιμος ο Καρπενησιώτης καταγόταν από το Μεγάλο Χωριό. Ονομαζόταν Γεώργιος. Έντεκα χρονών πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Μια Οθωμανή που του συμπαραστάθηκε σε μια ζημιά που είχε κάνει στο παντοπωλείο που εργαζόταν κατάφερε σιγά σιγά να τον εξισλαμίσει. Μετά από μερικά χρόνια ο Γεώργιος κατάλαβε το αμάρτημά του και πήγε στο Άγιο Όρος. Ζήτησε συγχώρεση και εκάρη μοναχός με το όνομα Γεράσιμος. Επιθυμώντας τον εξαγνισμό του μέσω του μαρτυρίου, επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Ομολόγησε την πίστη του και κήρυξε το Χριστιανισμό. Αποκεφαλίστηκε στις 3 Ιουλίου 1812. Αρχικώς το λείψανό του ενταφιάστηκε στη νήσο Πρώτη. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Μονή Πυρσού στο Καρπενήσι.

  • Σήμερα εορτάζεται η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεων PLS

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments

Afieroma.gr

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.