14 ΙΟΥΛΙΟΥ (Πέμπτη)

14 ΙΟΥΛΙΟΥ (Πέμπτη)

Ακύλα (του «αποστόλου», επισκόπου Λευκάδος), Ιλαρίου και Ιούστου, Ηρακλείου και Πέτρου (του νέου), Ιωσήφ (αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του ομολογητού), Ονησίμου (του θαυματουργού), Πέτρου (επισκόπου Κρήτης) και Νικοδήμου (του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου, 1809).

 

Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στη Νάξο το 1749, γιος του Αντωνίου και της Αναστασίας Καλλιβούρση. Δεκαέξι ετών πήγε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου εκτός των θεολογικών και των αρχαίων ελληνικών έμαθε λατινικά, ιταλικά και γαλλικά. Επί πέντε χρόνια ήταν γραμματέας του μητροπολίτη Παροναξίας Άνθιμου Βαρδή. Το 1775 αναχώρησε για το Άγιο Όρος, όπου στη Μονή του Αγίου Διονυσίου ανέλαβε αναγνώστης και γραμματέας. Εκεί συνέγραψε τα πνευματικά βιβλία Φιλοκαλία», Ευεργετινόν και το περί Θείας και Ιεράς Μεταλήψεως. Στη Σκήτη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος μέσα από νηστεία και προσευχή αναδείχθηκε σε φωτεινό φωστήρα της Ορθοδοξίας. Το 1782 μαζί με το γέροντα Αρσένιο πήγαν στο άγονο νησί Σκυροπούλα, απέναντι από το Άγιο Όρος, όπου έζησε ως άσαρκος και συνέγραψε το Συμβουλευτικόν. Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος συνέγραψε το Εξομολογητάριον και άλλα βιβλία με κυριότερο το Πηδάλιον, το οποίο είναι μία συστηματική κατάταξη και ερμηνεία των ιερών κανόνων της Εκκλησίας, απαραίτητη για την οδηγία και το φωτισμό όχι μονάχα των κληρικών, αλλά και κάθε ευσεβούς Χριστιανού. Αποτελεί δε ακόμα και σήμερα τη βάση με την οποία διοικείται η Εκκλησία. Κατά τα τελευταία έτη της ζωής του, η οποία αναλώθηκε σε υψηλούς πνευματικούς αγώνες και στη συγγραφή ιερών βιβλίων, συνέγραψε τον τρίτομο Συναξαριστή. Τα τελευταία έτη της ζωής του τα πέρασε στο κελί των αγαπητών του μοναχών Σκουρταίων, στις Καρυές, όπου φυλάσσεται η κάρα του. Πέθανε σε ηλικία εξήντα ετών το 1809.

  • Ο Όσιος Νικόδημος είναι προστάτης της γενέτειράς του, της Νάξου.

 

Ο Άγιος Ακύλας συνεορτάζει στις 13 Φεβρουαρίου με η σύζυγό του Πρισκίλλα.

Ο Άγιος Ιούστος ήταν στρατιωτικός. Σε κάποια μάχη είδε την ανδρεία ορισμένων Χριστιανών και θέλησε και αυτός να γίνει Χριστιανός. Του είπαν όμως ότι μόνο με μελέτη του Ευαγγελίου και πίστη στον Χριστό μπορεί να γίνει κανείς Χριστιανός. Ο Ιούστος βρέθηκε σε δίλημμα καθώς ήταν οπαδός της παλιάς θρησκείας των ειδώλων. Κάποιο βράδυ είδε στον ουρανό το σημείο του σταυρού και δίπλα τη λέξη «Ακολούθει». Ο Ιούστος ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Όταν όμως αυτό έγινε γνωστό, συνελήφθη, βασανίστηκε με πυρακτωμένα σίδερα και κατόπιν τον έριξαν στην πυρά, όπου παρέδωσε το πνεύμα.

 

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments

Afieroma.gr

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.