Ιράκ: Ο στρατός προωθείται στο Κιρκούκ, οι Κούρδοι υποχωρούν

Ιράκ: Ο στρατός προωθείται στο Κιρκούκ, οι Κούρδοι υποχωρούν

Εχθροπραξίες διεξάγονται στα πέριξ και σε προάστια της πόλης του Κιρκούκ στο Ιράκ, καθώς ο στρατός της χώρας, με τη βοήθεια των σιιτικών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), προωθείται εκδιώκοντας τον στρατό (Πεσμεργκά) του ημιαυτόνομου εντός Ιράκ Ιρακινού Κουρδιστάν, που είχε καταλάβει την πόλη το 2014.

Η περιοχή δεν ανήκει με βάση το ιρακινό σύνταγμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ωστόσο οι Κούρδοι την είχαν καταλάβει μετά την υποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων, εκδιώκοντας από εκεί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ήδη ο ιρακινός στρατός έχει καταλάβει πετρελαιοπηγές και στρατιωτικά σημεία ελέγχου, χωρίς να υπάρξει μεγάλη σύγκρουση με τους Πεσμεργκά, οι οποίοι ωστόσο αμφισβητούν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο περιοχών.

Ανταλλαγή πυρών πυροβολικού σημειώθηκε νοτίως του Κιρκούκ. Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους και καλούν σε διάλογο, καθώς τόσο το Ιράκ όσο και η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι σύμμαχοί της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Κιρκούκ: Μάχες μεταξύ ιρακινού στρατού και Κούρδων

Η ένταση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα, μετά τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από τους Κούρδους στις 25 Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι όσο και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκριναν το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και παράνομο και κάλεσαν την ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν να το αποκηρύξει για να αρχίσει διάλογος μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ.

Συνομιλίες στις οποίες έλαβε μέρος ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ (Κούρδός και ο ίδιος) με την ηγεσία των Κούρδων την Κυριακή, ωστόσο, δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από το βράδυ της Κυριακής ότι θα κινηθεί για να διασφαλίσει τον έλεγχο βάσεων και ομοσπονδιακών κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο Κιρκούκ.

Το Κιρκούκ ανήκει με βάση το σύνταγμα του Ιράκ στο τμήμα της χώρας που διοικείται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση, μολονότι έχει μεγάλο, έως και πλειοψηφικό κουρδικό πληθυσμό.

Στην πόλη, ωστόσο, ζουν επίσης μεγάλοι πληθυσμοί Ιρακινών Αράβων και Τουρκομάνων.

Το ιρακινό κοινοβούλιο κατηγορεί ακόμη το Ιρακινό Κουρδιστάν ότι χρησιμοποιεί, πλην των Πεσμεργκά και μαχητές του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) για να ενισχύσει τις κουρδικές θέσεις στον ιρακινό βορρά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments