Όταν την Δευτέρα (15.04) η φωτιά έπληξε την Παναγία των Παρισίων, έγινε εμφανής η αδυναμία να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά μπροστά στο ενδεχόμενο καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου για τη γαλλική πρωτεύουσα και το δυτικό πολιτισμό.
Μπορεί η αιτία της φωτιάς να είναι ακόμα άγνωστη, αλλά μια τέτοια καταστροφή δεν είναι άνευ προηγουμένου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- 2018: Το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν η συλλογή από εκθέματα της Αιγύπτου αλλά και σπάνιες ηχογραφήσεις από γηγενείς γλώσσες που έχουν εξαφανιστεί.
- 2016: Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν το Mashki και το Adad Gates στον αρχαίο χώρο του Nineveh στο Ιράκ.
- 2015: Ο σεισμός στο Νεπάλ κατέστρεψε ιστορικούς ναούς και άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους.
Γίνεται αντιληπτό ότι η ανάγκη για τη δημιουργία συντονισμένου και αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας των ιστορικών μνημείων είναι επιτακτική, ανεξάρτητα από τον αν τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν σε φυσικά φαινόμενα ή στην ανθρώπινη παρέμβαση.
Μπορεί ωστόσο, η τεχνολογία να αποτελέσει αμυντικό μηχανισμό απέναντι σε αυτές τις απειλές;
Η Google Arts & Culture γιορτάζει την Ημέρα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επεκτείνοντας το έργο της Open Heritage, το οποίο διατηρεί ψηφιακό αρχείο με ιστορικές τοποθεσίες στο διαδίκτυο. Σε συνεργασία με την CyArk, η Open Heritage ξεκίνησε πέρυσι να διατηρούν online τρισδιάστατες (3D) απεικονίσεις, εικονικές περιηγήσεις και ποικίλα δεδομένα για ιστορικά μνημεία ανά τον κόσμο που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
Source: artsandculture.google.com