Εξωσωματική: Για ποιες επιπλοκές και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο

Εξωσωματική: Για ποιες επιπλοκές και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο
Britons are never more comfortable than when talking about the weather.John Smith, Flickr.
Πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ακολουθούν θεραπεία υπογονιμότητας, η οποία αυξάνει και τις πιθανότητες η γυναίκα να κυοφορήσει περισσότερα από ένα έμβρυα. Τα τελευταία χρόνια οι κλινικές γονιμότητας επιλέγουν συνήθως να εμφυτεύουν ένα μόνο γονιμοποιημένο έμβρυο στη μήτρα, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι της πολλαπλής εγκυμοσύνης.

Οι σοβαρές επιπλοκές συνήθως είναι ξαφνικές και δύσκολο να προβλεφθούν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντοπίζονται εκ των προτέρων οι έγκυες που μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι Καναδοί ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ναταλί Νταγιάν του Ινστιτούτου Ερευνών του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ανέλυσαν στοιχεία για 11.546 τοκετούς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 47.553 φυσιολογικούς.

pregnant 11

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας, ιδίως εξωσωματική γονιμοποίηση, είχαν περίπου 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή επιπλοκή κύησης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν χωρίς τέτοια θεραπεία», δήλωσε η Νταγιάν.

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν σοβαρή επιλόχεια αιμορραγία, σήψη και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πρόσθεσε όμως ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο απόλυτος αριθμός γυναικών που εμφανίζουν τέτοιες επιπλοκές, παραμένει αρκετά μικρός, πράγμα που σημαίνει ότι για τις περισσότερες γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο, η θεραπεία υπογονιμότητας είναι μια πολύ ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να μείνουν έγκυες και να αποκτήσουν παιδί».

Η μελέτη βρήκε ότι το ποσοστό σοβαρών μητρικών επιπλοκών κατά την κύηση ήταν 30,8 για κάθε 1.000 τοκετούς μετά από θεραπεία υπογονιμότητας, ενώ για τους φυσιολογικούς τοκετούς ήταν 22,2 ανά 1.000. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά όχι άλλων μορφών θεραπείας υπογονιμότητας.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η μεγάλη ηλικία της εγκύου (άνω των 40 ετών), καθώς και η κυοφορία διδύμων ή τριδύμων, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CMAJ της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source: onmed.gr

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments