Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας κ.α.: Πώς να διαλέξω φυσικό γλυκαντικό;

Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας κ.α.: Πώς να διαλέξω φυσικό γλυκαντικό;

Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας και πολλά ακόμα είδη υπάρχουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ με τα οποία μπορείς να αντικαταστήσεις την λευκή ζάχαρη. Πώς όμως να διαλέξεις φυσικό γλυκαντικό; Τι πρέπει να προσέξεις στα συστατικά;

Από θρεπτική άποψη, υπάρχουν τα φυσικά γλυκαντικά που παρέχουν μόνο ενέργεια και εκείνα τα οποία περιέχουν επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, μέταλλα και βιταμίνες λέει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.

 

Άλλες διαφορές αφορούν τη γεύση. Ανάλογα με την πρώτη ύλη, μπορεί να είναι γλυκιά μόνο ή να έχει νότες καραμέλας ή λίγο μεταλλική γεύση.

Στέβια, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη καρύδας κ.α.: Τι είναι σημαντικό να γνωρίζεις για το φυσικό γλυκαντικό που θα επιλέξεις;

  1. Το Γλυκαιμικό Δείκτη: Είναι αριθμός (σε κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος. Ουσιαστικά δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.
  2. Την ποσότητα φρουκτόζης που περιέχει: Μελέτες δείχνουν ότι η φρουκτόζη είναι επιζήμια για το συκώτι και ευθύνεται για το λιπώδες ήπαρ. Καθώς όμως ο ΓΔ μετρήθηκε με βάση τη γλυκόζη, δεν καταλαβαίνουμε από αυτόν πόση φρουκτόζη έχει ένα τρόφιμο.
  3. Τους υδατάνθρακες που περιέχει: Η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και η έκκριση της ινσουλίνης δεν εξαρτάται μόνο από το γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και από την ποσότητα των υδατανθράκων που υπάρχει σε μια μερίδα αυτής της τροφής.

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments