Κορωνοϊός: 2o “κύμα” έξαρσης το καλοκαίρι, αν αρθούν τα μέτρα αποφυγής επαφών

Κορωνοϊός: 2o “κύμα” έξαρσης το καλοκαίρι, αν αρθούν τα μέτρα αποφυγής επαφών

Νέα επιστημονική μελέτη προειδοποιεί για δεύτερο κύμα έξαρσης της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός SRAS-CoV-2, μέσα στο καλοκαίρι, εάν αρθούν γρήγορα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “Lancet Public Health”, εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) – παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).

Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Η δρ. Πρεμ δηλώνει ότι “η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων. Αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη” ενώ συμπληρώνει ότι “αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για όλες τις χώρες”.

“Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας”, υπογραμμίζει η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments