Μετά από δύο μήνες σκληρού lockdown, η ζωή στη Σανγκάη επιστρέφει. Πολλά μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μειωνόταν σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19, όμως οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Κίνας, δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι έμεναν σε συγκροτήματα όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα.
Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της πόλης πήραν και πάλι τον δρόμο για τις δουλειές τους, ενώ κάποια καταστήματα προετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσουν. Το μετρό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούσαν και πάλι.
«Είναι η στιγμή που περιμέναμε εδώ και καιρό», ανακοίνωσε με χαρά η δημαρχία της Σανγκάης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα έρθει ακόμη: εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ινστιτούτα αισθητικής μπορούν να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους. Τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα σχολεία θα ανοίγουν κατά περίπτωση.
Το lockdown στη Σανγκάη ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Το 2020 το lockdown στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊού και η πρώτη που μπήκε σε καραντίνα, διήρκησε 76 ημέρες.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν έπληξαν την οικονομία, μείωσαν την παραγωγή και την κατανάλωση και επηρέασαν σημαντικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες.




















