Η γεωγραφία είναι ιστορία στο χώρο και η ιστορία είναι γεωγραφία στο χρόνο. Στο πλαίσιο της αποπαγκοσμιοποίησης, οι σχέσεις μεταξύ χώρου και χρόνου έχουν γίνει πολύ πιο πολύπλοκες και ενδιαφέρουσες.
Ένα πρόσφατο σχόλιο της Natalia Rutkevich επέστησε την προσοχή στις βαθιές αλλαγές στην εδαφική οργάνωση της Γαλλίας υπό την επίδραση της παγκοσμιοποίησης. Πολλές μελέτες έχουν αφιερωθεί σε αυτές τις αλλαγές, από τις οποίες θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα το βιβλίο του Γάλλου γεωγράφου Christophe Guilluy . Κατά τη γνώμη του, υπάρχει ένας βαθύς διχασμός μεταξύ της μητροπολιτικής Γαλλίας (οι 15 μεγαλύτεροι οικισμοί, όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας) και της περιφερειακής Γαλλίας, όπου ζει το υπόλοιπο 60%. Ο λόγος είναι απλός: οι κάτοικοι της μητροπολιτικής Γαλλίας επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση, ενώ οι κάτοικοι της περιφερειακής Γαλλίας χάνουν από αυτήν.
Ο Guilluy εξηγεί αυτό το φαινόμενο από μαρξιστική σκοπιά, χρησιμοποιώντας την έννοια της μποέμ αστικής τάξης (bourgeoisie bohème – bobo), η οποία, όπως λέει, επωφελείται από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης. Αυτή η νέα αστική τάξη, η οποία υπάρχει παράλληλα με την παραδοσιακή επανάληψη, έχει συνειδητοποιήσει ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων της δεν έγκειται στην ταξική πάλη, αλλά στην ανάμειξη των τάξεων, προκειμένου να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της περιεκτικότητας. Αυτή η αστική τάξη κάνει μόδα κάθε είδους θέματα ECO και BIO, δημιουργώντας τον τρόπο ζωής των hipster και προσπαθεί έτσι να καμουφλάρει το ίδιο το γεγονός της ύπαρξής της, εμφανιζόμενη ως μέρος της μεσαίας τάξης. Οι Bobos ψηφίζουν αριστερά. Το Παρίσι, η πλουσιότερη πόλη της Γαλλίας με τα ακριβότερα ακίνητα, είναι εδώ και καιρό προπύργιο της Αριστεράς ακριβώς εξαιτίας τους.
Ο Guilluy πιστεύει ότι στις σύγχρονες συνθήκες, η ανοιχτή κοινωνία είναι ένας μύθος. Το κόστος στέγασης στη μητροπολιτική Γαλλία είναι απαγορευτικά υψηλό για τους κατοίκους της περιφέρειας της Γαλλίας με τα πολύ μέτρια εισοδήματά τους. Με βάση αυτό, παρομοιάζει τις παγκοσμιοποιημένες μητροπόλεις με μεσαιωνικές πόλεις, που περιβάλλονται από τείχη και είναι απρόσιτες για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών. Η κοινωνική στέγαση (HLM) δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση, διότι βρίσκεται εκεί όπου το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλό και οι Γάλλοι της μεσαίας τάξης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν περιέλθει στη φτώχεια, δεν θέλουν καθόλου να ζουν εκεί. Κατά συνέπεια, η στέγαση HLM πηγαίνει σχεδόν αποκλειστικά σε μετανάστες. Αυτός είναι ο μηχανισμός για τον σχηματισμό μεταναστευτικών θύλακων, των λεγόμενων χαμένων περιοχών, όπου δεν φτάνουν όχι μόνο τα ασθενοφόρα, αλλά ούτε καν η αστυνομία. Οι χάρτες 1 και 2 αντικατοπτρίζουν πλήρως την τρέχουσα κατάσταση. Διαδικασίες του ίδιου είδους λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τον Guilluy, σε άλλες χώρες, είτε πρόκειται για τη Βρετανία, είτε για τη Σουηδία, είτε για τις ΗΠΑ. Ας προσθέσουμε ότι πολύ παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται στη Ρωσία, με την έντονη περιφερειακή ανισότητα και την πολύ σημαντική κοινωνική ανισότητα.
Χάρτες των τιμών των ακινήτων και των συγκεντρώσεων των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων
Αυτοί οι δύο χάρτες δείχνουν τα περιγράμματα των νέων προπυργίων
Ο χάρτης 1 δείχνει το κόστος στέγασης σε χιλιάδες ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο χάρτης 2 δείχνει το μερίδιο των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων στο σύνολο των νοικοκυριών το 2012 (ο εθνικός μέσος όρος είναι 11,44%).
Christophe Guilluy
Le crépuscule de la France d’en haut
Р., Flammarion, 2016
Ωστόσο, οι διαδικασίες που περιγράφονται δεν είναι καθόλου μη αναστρέψιμες, δεδομένου ότι η ίδια η παγκοσμιοποίηση, η οποία δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι αναστρέψιμη. Η πρώτη παγκοσμιοποίηση συνεχίστηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1914. Το αποκορύφωμά της ήταν η Belle Époque, η τελευταία μιάμιση δεκαετία πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο κόσμος ήταν από πολλές απόψεις ακόμη πιο ολοκληρωμένος από ό,τι σήμερα. Οι βίζες, για παράδειγμα, εφευρέθηκαν μόλις μετά τον πόλεμο αυτό. Ο Stefan Zweig (1881-1942) υπενθύμισε στο τελευταίο του βιβλίο «Ο κόσμος του χθες: Αναμνήσεις ενός Ευρωπαίου» για τα ταξίδια στις ΗΠΑ και τη βρετανική Ινδία, τα οποία έκανε όχι μόνο χωρίς διαβατήριο, αλλά ακόμη και χωρίς να έχει ιδέα για το τι ήταν αυτό.
Η δεύτερη παγκοσμιοποίηση ξεκίνησε το 1945, και υπάρχει ο πειρασμός να δούμε την Belle Époque 2.0 ως το διάστημα μεταξύ της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Ο προστατευτισμός εντάθηκε όλο και περισσότερο μετά την κρίση του 2007-2010, αλλά οι στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία επιτάχυναν απότομα την αποπαγκοσμιοποίηση. Μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι όταν οι χώρες χωρίζονται σε τρία υπό όρους μπλοκ – αμερικανικό, κινεζικό και χώρες που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά – παρατηρείται μείωση του εμπορίου μεταξύ των μπλοκ αυτών, η οποία το 2022-2023 ανήλθε σε 12-20% (Gopinath, 2024). Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι διαδικασίες αποπαγκοσμιοποίησης θα αναπτυχθούν με τη μεγαλύτερη ένταση στη Ρωσία, η οποία παρά τη θέλησή της έχει γίνει η κύρια αναθεωρητική δύναμη του κόσμου – και οι τρεις Ρώσοι πρόεδροι προσπάθησαν κάποια στιγμή να εντάξουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το επιχείρησε δύο φορές. Η μέγιστη εκδήλωση αυτών των διεργασιών διευκολύνεται επίσης από την απόλυτη πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας στον αριθμό των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Η μετασοβιετική Ρωσία απέχει πολύ από το να διαμορφωθεί πλήρως ως κοινωνικό κράτος, όπως αποδεικνύεται από την υψηλή κοινωνική ανισότητα (ο δείκτης Gini ήταν 0,403 το 2023). Αυτό έχει διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξειδίκευση των πόρων της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Ωστόσο, οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η ένταση των οποίων αυξάνεται, έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας της να εργάζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση κατά 21% του όγκου της παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού το 2023, με συνολική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,5%. Αυτό έχει οδηγήσει στην ταχεία άνοδο πόλεων και περιφερειών στις οικονομίες των οποίων ο ρόλος των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας είναι σημαντικός.
Αυτές οι πόλεις και οι περιφέρειες υπέστησαν μεγάλες απώλειες τη δεκαετία του 1990 και δεν είχαν ανακάμψει πλήρως μέχρι πολύ πρόσφατα. Τώρα στο Izhevsk, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ουντμούρτια, μια πόλη με πληθυσμό λίγο πάνω από 600.000 κατοίκους, τρία εμπορικά κέντρα έχουν ήδη μετατραπεί σε εργαστήρια για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών λόγω έλλειψης χρόνου για την κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων. Το Ιζέβσκ άκμασε στη σοβιετική εποχή, καθώς ήταν ένα από τα ισχυρά κέντρα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά μέχρι πρόσφατα οι άθλιες προσόψεις στο κέντρο της πόλης (που κατά τα άλλα διέθετε καθαρούς δρόμους και άριστες συγκοινωνίες) έδειχναν εύγλωττα ότι η πόλη είχε φτωχοποιηθεί σημαντικά. Τώρα η ευημερία των κατοίκων της έχει αυξηθεί σημαντικά, και αυτό είναι χαρακτηριστικό πολλών ρωσικών πόλεων, μεγάλων, μικρών και μεσαίων. Επιπλέον, οι κάτοικοί τους, οι οποίοι είχαν περιθωριοποιηθεί κατά την περίοδο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, ανέκτησαν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια, καθώς και την αίσθηση ότι ανήκουν σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη της στρατιωτικής οικονομίας θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη πολλών τομέων της βιομηχανίας, της γεωργίας και της άυλης παραγωγής.
Χάρτης 3
Νέα οικονομική γεωγραφία της Ρωσίας
Ο χάρτης 3 δείχνει τις 10 κορυφαίες περιφέρειες με βάση τους μισθούς το 2023 (είναι σκιασμένες με μπλε χρώμα, οι αριθμοί αντιστοιχούν στην κατάταξή τους). Αυτή η «υπέροχη δεκάδα» περιλαμβάνει 8 περιφέρειες που εξάγουν πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, διαμάντια, στην περίπτωση της Καμτσάτκα – ψάρια και θαλασσινά) και τις δύο πρωτεύουσες – τη Μόσχα (αριθ. 3) και την Αγία Πετρούπολη (αριθ. 10). Στον ίδιο χάρτη εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα οι 10 περιφέρειες με την υψηλότερη αναμενόμενη αύξηση μισθών έως το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομίας. Οι αριθμοί, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, υποδηλώνουν τάξεις. Ανάμεσά τους δεν υπάρχει ούτε μία περιφέρεια από τη «μαγευτική δεκάδα», ούτε υπάρχει καμία από τις επόμενες πέντε περιφέρειες με αναμενόμενη υψηλή αύξηση μισθών (Νο 11-15), είναι συμπληρωμένες με ροζ χρώμα (πηγή στοιχείων – Vlasti…, 2023). Με ροζ σκίαση εμφανίζονται οι Δημοκρατίες της Μπουριάτια και της Τούβα, οι οποίες είναι αρκετά φτωχές, ιδίως η τελευταία, καθώς είναι γνωστές για την ενεργό συμμετοχή των εθελοντών τους στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση. Οι πληρωμές σε αυτούς τους θαρραλέους ανθρώπους συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των οικογενειών τους και στην οικονομική ανάπτυξη των δημοκρατιών τους, αλλά δεν αντικατοπτρίζονται στις στατιστικές μισθών.
Η νέα οικονομική γεωγραφία της Ρωσίας, η οποία αναδύεται όλο και πιο ξεκάθαρα (υπάρχει μια πικρή ειρωνεία στο γεγονός ότι ο Paul Krugman ανέπτυξε τη Νέα Οικονομική Γεωγραφία του ακριβώς για να περιγράψει τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στη χωρική οργάνωση της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο Krugman Paul , μας αναγκάζει να σκεφτούμε το πρόβλημα του χρόνου και τις κατευθύνσεις του. Ο Sergei Kurdyumov (1928-2004), διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Mstislav Keldysh, αναγνωρισμένος ηγέτης στη συνεργατική έρευνα στη Σοβιετική Ένωση, έλεγε συχνά ότι η κύρια δυσκολία στη μοντελοποίηση των κοινωνικών συστημάτων είναι ο συντονισμός των χρόνων των υποσυστημάτων τους.
Τώρα βρισκόμαστε κοντά σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την πολυκατευθυντική ροή του χρόνου στην εποχή της αποπαγκοσμιοποίησης. Είναι απίθανο να επιβληθεί σε όλη την ανθρωπότητα μια τέταρτη ενεργειακή μετάβαση, εντελώς οπισθοδρομική. Για πρώτη φορά στην ιστορία, προτείνεται η μετάβαση από πιο συγκεντρωμένες πηγές ενέργειας σε λιγότερο συγκεντρωμένες και, κατά συνέπεια, λιγότερο αποδοτικές. Τα επιχειρήματα για το κλίμα δεν είναι πάντοτε πειστικά, λόγω του γεγονότος ότι οι συζητήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολιτικοποιημένες στα άκρα, και αυτό, για να το θέσουμε ήπια, δεν συμβάλλει στο να πλησιάσουμε μια αντικειμενική αλήθεια. Αλλά ακόμη και αν η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας οφείλεται σε ανθρωπογενείς επιδράσεις, όλο το κόστος της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα είναι πεταμένα λεφτά (για την επίλυση του προβλήματος, όχι για όσους επωφελούνται από αυτό), αφού η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να θυσιάσουν τις προοπτικές της κοινωνικοοικονομικής τους ανάπτυξης για χάρη των συμφερόντων της Δύσης, η οποία επιδιώκει να επιβραδύνει όσους σταδιακά την προλαβαίνουν.
Η Ρωσία, ως βόρεια χώρα, θα κερδίσει σίγουρα περισσότερα από όσα θα χάσει από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι νότιες περιοχές της Σιβηρίας, με τις τεράστιες εκτάσεις και τους πλούσιους πόρους, γίνονται όλο και πιο ευνοϊκές για την ανθρώπινη ζωή. Ο Βόρειος Θαλάσσιος Δρόμος μπορεί να γίνει μια από τις σημαντικότερες μεταφορικές αρτηρίες του κόσμου, η οποία θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βελτίωση της γεωπολιτικής της θέσης. Οι τεράστιοι χώροι μας με τους πόρους τους – ορυκτούς, κλιματικούς, υδάτινους, γεωργικούς, δασικούς, χορογραφικούς – θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε χρόνο για τη βαθιά ανασυγκρότηση της χώρας – κοινωνική, οικονομική και χωροταξική – και για τον αναπροσανατολισμό των εξωτερικών της σχέσεων προς Ανατολάς και Νότο.
Η σοβιετική ιδεολογία έθεσε επίσης για το μέλλον το καθήκον της ανάπτυξης τεχνολογιών χωρίς απόβλητα και της δημιουργίας μιας κυκλικής οικονομίας, όπως ονομάζεται σήμερα. Αυτή η γόνιμη και εμπνευσμένη ιδέα, όπως και πολλές άλλες, σχεδόν ξεχάστηκε μετά την ιστορική ήττα της ΕΣΣΔ και την κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου σοσιαλισμού. Τώρα η χώρα απελευθερώνεται, αν και αργά και ασυνεχώς, από τα νικημένα συμπλέγματα και αρχίζει να επανεξετάζει την ιστορική της εμπειρία. Η βαθύτερη επεξεργασία των πρώτων υλών, για να μην αναφέρουμε την εισαγωγή τεχνολογιών χωρίς απόβλητα, απαιτεί σημαντική αύξηση της παραγωγής ενέργειας και μείωση του κόστους της. Το έργο αυτό και η επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα δεν μπορούν να επιλυθούν παράλληλα, είναι εναλλακτικά.
Με κάποιο βαθμό συμβατικότητας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η χώρα κινείται σταδιακά σε μια τροχιά που οδηγεί στη δημιουργία μιας κοινωνικής αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τον Anatol Lieven. Μετά την ορκωμοσία του στις 7 Μαΐου 2024, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια σειρά από διατάγματα που προβλέπουν, ιδίως, τη μείωση του δείκτη Gini στο 0,37 έως το 2030 και στο 0,33 έως το 2036. Ένα μήνα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η αναπροσαρμογή των συντάξεων των εργαζόμενων συνταξιούχων θα επαναληφθεί το 2025 Η αναπροσαρμογή αυτή είχε ανασταλεί το 2015 λόγω ελλείμματος στο Ταμείο Συντάξεων και οδήγησε σε σχεδόν διπλάσια μείωση του αριθμού των εργαζόμενων συνταξιούχων. Η σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει καθαρά ρεαλιστικούς λόγους για την απόφαση αυτή. Αλλά η όλη ιδέα μιας κοινωνικής αυτοκρατορίας διαπνέεται από το πνεύμα του υψηλού ωφελιμισμού, σύμφωνα με τον Descartes (1596-1650). Η νίκη σε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανώτερου εχθρού είναι αδύνατη χωρίς την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που θα βασίζεται σε ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στα εναρκτήρια διατάγματα ο μέσος μισθός αντικαταστάθηκε από τον διάμεσο – αυτό αποτελεί σαφή κατευθυντήρια γραμμή για την κίνηση προς μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Elisée Reclus (1830-1905), ένας αξιόλογος Γάλλος γεωγράφος και επαναστάτης, δίδαξε ότι η γεωγραφία είναι ιστορία στο χώρο και η ιστορία είναι γεωγραφία στο χρόνο. Στο πλαίσιο της αποπαγκοσμιοποίησης, οι σχέσεις μεταξύ χώρου και χρόνου έχουν γίνει πολύ πιο πολύπλοκες και ενδιαφέρουσες. Η παρακμή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης διευρύνει σημαντικά τη διανοητική μας ελευθερία, διότι ο προηγούμενος μαρξιστικός ιστορικός ντετερμινισμός απλά αντικαταστάθηκε από το «τέλος της ιστορίας». Τώρα είμαστε σε θέση να θεωρήσουμε ότι ο χρόνος είναι σχεδόν τόσο ετερογενής όσο και ο χώρος.
Erol User