Με την προώθηση της ιδέας του κοινού παρελθόντος συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων σε εντελώς διαφορετικές περιοχές. Η Τουρκία διεισδύει στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του πολιτισμού, αποτελώντας ένα πραγματικό αντίβαρο στη Ρωσία.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προωθεί με επιτυχία την ενότητα μεταξύ των τουρκόφωνων λαών και λαμβάνει οικονομικά και πολιτικά μερίσματα. Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας απέκτησαν ανεξαρτησία πριν από τριάντα και πλέον χρόνια και η περιοχή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εκτός του οπτικού πεδίου των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες την αναγνωρίζουν ως εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας. Ωστόσο, η περιοχή αυτή διαθέτει μεγάλους ορυκτούς πόρους και δυνατότητες υποδομών, γεγονός που την καθιστά πεδίο δοκιμασίας για διπλωματικές μάχες με τη συμμετοχή νέων πολιτικών παραγόντων. Προφανώς, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής στην περιοχή αυτή, επειδή η Ρωσία είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία και η πλειοψηφία του πληθυσμού της Κεντρικής Ασίας είναι μια γενιά που μεγάλωσε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και είναι απαλλαγμένη από την πολιτιστική της επιρροή. Χάρη σε αυτό, η Τουρκία έχει ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα εκεί, το οποίο σίγουρα χρησιμοποιεί. Έτσι, η προώθηση της ιδέας του κοινού παρελθόντος βοηθά στην εδραίωση σχέσεων σε εντελώς διαφορετικές περιοχές. Η Τουρκία διεισδύει στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του πολιτισμού, αποτελώντας ένα πραγματικό αντίβαρο στη Ρωσία. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία αποκτά ταχύτατα κυρίαρχη θέση στην αναπτυσσόμενη αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Κεντρικής Ασίας. Το 2022, το Καζακστάν υπέγραψε μνημόνιο με την Τουρκία για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την τουρκική αεροδιαστημική- η συναρμολόγηση και συντήρηση των επιθετικών UAV Anka θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον. Το Κιργιστάν έχει αγοράσει τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akıncı και Aksungur, ενώ το Τουρκμενιστάν έχει επιλέξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Ο στρατός του Ουζμπεκιστάν έχει ήδη σε υπηρεσία τα επιχειρησιακά-τακτικά UAV Bayraktar TB-2. Είναι προφανές ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας γίνονται αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος.
Η Τουρκία συνειδητοποιεί επίσης το ρόλο της ως ειρηνοποιός στην περιοχή, καταβάλλοντας προσπάθειες για τη διευκόλυνση μιας συμφωνίας μεταξύ του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν σχετικά με την οριοθέτηση και την οριοθέτηση των κρατικών συνόρων. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνολική οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Στο τέλος του 2023, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Τουρκίας και του Καζακστάν έφθασε το ρεκόρ των 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων- ο εμπορικός κύκλος εργασιών με το Ουζμπεκιστάν έφθασε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με προοπτική να φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια. Η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε κύριους εμπορικούς εταίρους των χωρών της Κεντρικής Ασίας και για το Τουρκμενιστάν, η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Η Τουρκία έχει προωθήσει με επιτυχία το δικό της πολυμερές σχήμα, τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο οποίος έχει σταδιακά εξελιχθεί από πλατφόρμα διαλόγου σε έναν ολοκληρωμένο οργανισμό που προωθεί τη στενή συνεργασία σε μια ευρεία ποικιλία τομέων. Η Τουρκία έχει θέσει αρκετά φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό της – μετατρέποντάς την σε ένα τουρκόφωνο ανάλογο της ΕΕ. Η Τουρκία επιδιώκει να εφαρμόσει την έννοια του “Μεγάλου Τουράν”, ενώνοντας τους τουρκικούς λαούς γύρω της με το σύνθημα “Πολλά κράτη – ένα τουρκικό έθνος”. Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε η υιοθέτηση της Έννοιας του Τουρκικού Κόσμου μέχρι το 2024, η οποία διασφαλίζει την ενότητα του Τουρκικού Κόσμου σε όλους τους τομείς: από το αλφάβητο και τον εννοιολογικό μηχανισμό μέχρι την αλληλεπίδραση στους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας, την οικονομική αλληλεπίδραση, τις μεταφορές και τα τελωνεία, στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, την ενέργεια, τον τουρισμό, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος και την αγροτική ανάπτυξη. Η έννοια αυτή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική ενότητα των λαών- στα καθήκοντα του οργανισμού θα περιλαμβάνεται η προώθηση της ιδέας μιας κοινής τουρκικής κληρονομιάς που μοιράζονται οι μεγαλύτεροι επιστήμονες, ποιητές, στοχαστές και καλλιτέχνες. Προβλέπεται η διοργάνωση ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την προσέγγιση των λαών αυτών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ των τουρκικών κρατών, δημιουργήθηκε μια ένωση της Ένωσης Τουρκικών Πανεπιστημίων (TURKUNIB) με τη Διαδικασία Orhun – ένα ανάλογο της Διαδικασίας της Μπολόνια στον τουρκικό κόσμο. Περισσότερα από 40 πανεπιστήμια αλληλεπιδρούν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και εφαρμόζουν προγράμματα ακαδημαϊκής κινητικότητας.
Το 2022 άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης “Τουρκικός Κόσμος”, η οποία ενώνει τα πρακτορεία ειδήσεων των τουρκικών κρατών. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί κοινό έργο του Διεθνούς Οργανισμού Πληροφοριών Trend και του τουρκικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Albayrak. Η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης λειτουργεί στα τουρκικά, τα καζακικά, τα κιργιζικά, τα ουζμπεκικά, τα τουρκμενικά και τα αζερικά, ενώ δημοσιεύονται επίσης ειδήσεις στα ρωσικά και τα αγγλικά. Κύριος στόχος είναι η κάλυψη των κυριότερων γεγονότων που αφορούν τα τουρκικά κράτη.
Η τελευταία σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, περιέγραψε τους τομείς προτεραιότητας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ομιλίες των αρχηγών κρατών των μελών και των παρατηρητών του εν λόγω Οργανισμού. Η πρώτη οδηγία είναι η μελέτη του ιστορικού παρελθόντος και των αρχείων και ο εντοπισμός κοινών ιστορικών ριζών και παραδόσεων, με έμφαση στη συνέχεια του ιστορικού παρελθόντος των τουρκικών λαών, καθώς και η διαμόρφωση ενός ενιαίου αξιακού πεδίου με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνών, καθώς και των παραδοσιακών και νέων μέσων. Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα είναι η τυποποίηση και η ενοποίηση των οικονομικών κριτηρίων για την απρόσκοπτη εξαγωγή αγαθών στην κοινή αγορά και την αύξηση του εμπορικού κύκλου εργασιών, ο οποίος στο τέλος του 2023 θα ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των μελών του Οργανισμού. Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Τουρκικού Παγκόσμιου Οικονομικού Λεξικού για την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης στον τομέα της οικονομικής επιστήμης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και των παρατηρητών. Η εκδήλωση υπογράμμισε τον ρόλο του Τουρκικού Επενδυτικού Ταμείου: η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στις 18 Μαΐου 2024. Το ταμείο θα αποτελέσει σημαντική χρηματοδοτική πηγή για τη διασφάλιση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ευημερίας των τουρκικών κρατών. Το ταμείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στις 16 Μαρτίου 2023. Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Τουρκία είναι οι ιδρυτικές χώρες. Οι κύριες δραστηριότητες θα καλύπτουν τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές, ο τουρισμός, η πληροφορική, η γεωργία και άλλοι σημαντικοί τομείς. Το Τουρκικό Επενδυτικό Ταμείο σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διαφοροποίηση της οικονομίας.
Ως αποτέλεσμα της δέκατης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, υπογράφηκαν 12 έγγραφα, τα οποία συνέχισαν την τάση ενίσχυσης της πολιτιστικής συνοχής και της οικονομικής ολοκλήρωσης.
Το σύνθημα “Τουρκική εποχή!” και “Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας”, που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής, αντικατοπτρίζει τα φιλόδοξα σχέδια για την υλοποίηση ενός “τουρκικού κόσμου από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας”. Το καθήκον της Τουρκίας να φθάσει στο επίπεδο μιας “υπερπεριφερειακής δύναμης”, να ενισχύσει τη θέση της ως σημαίνοντος και ηγετικού παίκτη στην “παγκόσμια σκακιέρα”, είναι απολύτως εφικτό ακριβώς με την εμβάθυνση του τουρκικού φορέα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όλες οι τουρκικές πρωτοβουλίες στην Κεντρική Ασία γίνονται αντιληπτές από τις χώρες αυτές με θετικό τρόπο, διότι διαμορφώνεται και εμπεδώνεται με επιτυχία η “ιδέα της συγγένειας”, η ιδέα της πνευματικής και πολιτιστικής εγγύτητας. Προφανώς, άλλοι παίκτες δεν μπορούν να καυχηθούν για έναν τέτοιο πόρο, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες της Τουρκίας να ενισχύσει τα ερείσματά της στην περιοχή αυτή.
Erol User