Κατρίνης: Προβληματική η κυβερνητική αδράνεια απέναντι στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό

Κατρίνης: Προβληματική η κυβερνητική αδράνεια απέναντι στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό

Σε αιχμηρή παρέμβαση για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής προχώρησε ο Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή την αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-Πακιστάν. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι νέες διακρατικές συμπράξεις της Άγκυρας δημιουργούν δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοηθούν, θέτοντας στο επίκεντρο την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «Οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας που οδηγούν σε απτές διακρατικές συμφωνίες δεν μπορεί παρά να προβληματίσουν την κυβέρνηση “για την δική της αδράνεια και αδυναμία, όχι μόνο να δομήσει ανάλογες συμφωνίες, αλλά και να παρεμποδίσει την συνεργασία της Τουρκίας με κράτη-μέλη της ΕΕ”», αναφερόμενος ευθέως στη συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν.

Το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον

Η τοποθέτηση Κατρίνη έρχεται σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων, όπου οι περιφερειακές συνεργασίες αποκτούν αυξημένο στρατηγικό βάρος. Η σύμπλευση τριών χωρών με σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες, ιδίως σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του βουλευτή, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη διεύρυνση των τουρκικών συμμαχιών, αλλά και τη συνολική εικόνα που διαμορφώνεται για τη θέση της Ελλάδας σε αυτό το νέο περιβάλλον. Η έμφαση που δίνει στην «αδράνεια» και την «αδυναμία» της κυβέρνησης αποτυπώνει την ανησυχία ότι η χώρα δεν αξιοποιεί στο έπακρο τα διαθέσιμα διπλωματικά και πολιτικά εργαλεία.

Αιχμές για την κυβερνητική στρατηγική

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι η Αθήνα θα όφειλε όχι μόνο να επιδιώκει τη σύναψη αντίστοιχων στρατηγικών συμφωνιών, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αποτροπής συνεργασιών που ενδέχεται να λειτουργούν εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Η αναφορά του σε κράτη-μέλη της ΕΕ υποδηλώνει ότι το πεδίο της διπλωματικής κινητικότητας εκτείνεται και εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου οι ισορροπίες είναι συχνά σύνθετες.

Η κριτική αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο αντιπαράθεσης για την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής στρατηγικής της χώρας. Σε περιόδους γεωπολιτικής ρευστότητας, οι επιλογές συμμαχιών και η ταχύτητα ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα αποκτούν καθοριστική σημασία.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Η αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-Πακιστάν, ανεξαρτήτως του άμεσου περιεχομένου της, ενισχύει το αποτύπωμα της Άγκυρας σε ένα πλέγμα διεθνών συνεργασιών. Για την Ελλάδα, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο διαθέτει την απαραίτητη στρατηγική ευελιξία και τη διπλωματική κινητικότητα ώστε να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Η παρέμβαση Κατρίνη αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής αξιολόγησης των διεθνών εξελίξεων και ενεργητικής συμμετοχής στη διαμόρφωσή τους. Σε ένα «μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον», όπως το περιγράφει, η απουσία πρωτοβουλιών ενδέχεται να ερμηνευθεί ως αδυναμία, με πιθανές συνέπειες για τη διεθνή θέση της χώρας.

Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή συνεχίζονται και οι διεθνείς συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται. Η συζήτηση για τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το σύνθετο σκηνικό παραμένει ανοιχτή.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.