Ακατανόητη τακτική Λανουά στους ορισμούς διαιτητών

Ακατανόητη τακτική Λανουά στους ορισμούς διαιτητών

Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί στους ποδοσφαιρικούς κύκλους η επιλογή του προέδρου της ΚΕΔ, Στεφάν Λανουά, να προχωρήσει εσπευσμένα στη δημοσιοποίηση των ορισμών των αγώνων του Κυπέλλου που έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου. Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης θεωρείται κρίσιμη, καθώς συμπίπτει με ένα ιδιαίτερα «φορτωμένο» αγωνιστικό τριήμερο, στο οποίο η διαιτησία βρίσκεται παραδοσιακά στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Στεφάν Λανουά έσπευσε να «βγάλει» τους ορισμούς του Κυπέλλου, ενώ την ίδια ημέρα, σήμερα (30/8), είχε τοποθετήσει διαιτητές σε κρίσιμους αγώνες της Super League. Η παράλληλη διαχείριση των δύο διοργανώσεων, μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τη συνοχή στον προγραμματισμό, αλλά και για το κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις που προκύπτουν από συνεχόμενους ορισμούς υψηλής πίεσης.

Ο χρονισμός και το βάρος των ορισμών

Το Κύπελλο (1-3 Σεπτεμβρίου) αποτελεί, σε κάθε περίοδο, μια διοργάνωση με ιδιαιτερότητες: διαφορετική δυναμική αγώνων, συχνά έντονα συναισθηματικό πλαίσιο και αυξημένη πιθανότητα απρόβλεπτων εξελίξεων. Σε αυτό το περιβάλλον, η επιλογή της ΚΕΔ να γνωστοποιήσει νωρίς τους ορισμούς μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια να δοθεί σαφήνεια και να αποφευχθούν τελευταίας στιγμής αλλαγές.

Ωστόσο, ο συγχρονισμός με τους κρίσιμους αγώνες της Super League, στους οποίους σήμερα (30/8) έχουν ήδη οριστεί διαιτητές από τον ίδιο τον Λανουά, δημιουργεί ένα δεύτερο επίπεδο προβληματισμού: αν η «δεξαμενή» των διαθέσιμων και έτοιμων διαιτητών αξιοποιείται με τρόπο που να εξασφαλίζει φρεσκάδα, καθαρό μυαλό και επαρκή προετοιμασία για κάθε αποστολή.

Τι σημαίνει για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο

Η διαιτησία στην Ελλάδα λειτουργεί συχνά ως καταλύτης για την ένταση γύρω από το αποτέλεσμα, ιδίως όταν πρόκειται για ματς που χαρακτηρίζονται κρίσιμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή προσώπων και ο χρονισμός των αποφάσεων της ΚΕΔ αποκτούν αυξημένη σημασία, καθώς επηρεάζουν άμεσα την αίσθηση εμπιστοσύνης που έχουν ομάδες και φίλαθλοι προς τη διαδικασία.

Η ταυτόχρονη ανάθεση διαιτητών σε κρίσιμους αγώνες της Super League σήμερα (30/8) και η βιαστική δημοσιοποίηση των ορισμών του Κυπέλλου (1-3 Σεπτεμβρίου) μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη πίεση προς τους ίδιους τους διαιτητές. Τα συνεχόμενα απαιτητικά παιχνίδια αυξάνουν τις πιθανότητες λάθους, όχι απαραίτητα λόγω ικανότητας, αλλά λόγω κόπωσης, έντασης και μειωμένου χρόνου αποφόρτισης.

Οι συνέπειες και η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της ΚΕΔ κρίνεται όχι μόνο από τις αποφάσεις στο χορτάρι, αλλά και από την αίσθηση ορθολογικού σχεδιασμού. Όταν ο πρόεδρος της ΚΕΔ εμφανίζεται να κινείται με ταχύτητα που ερμηνεύεται ως «βιασύνη», το αποτέλεσμα είναι να διευρύνεται το πεδίο αμφισβήτησης, ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι αγώνες του Κυπέλλου.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να φανεί αν οι επιλογές του Στεφάν Λανουά θα αποδειχθούν λειτουργικές στην πράξη, διασφαλίζοντας ομαλή διεξαγωγή τόσο στους κρίσιμους αγώνες της Super League σήμερα (30/8) όσο και στο πρόγραμμα του Κυπέλλου από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η συζήτηση για τους ορισμούς δεν θα περιοριστεί στην επικαιρότητα, αλλά θα συνοδεύσει την πορεία των διοργανώσεων, επηρεάζοντας κλίμα, αξιοπιστία και –τελικά– την αποδοχή των αποφάσεων εντός των τεσσάρων γραμμών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.