Τι μπορείτε να “τσιμπήσετε” πριν το γυμναστήριο

Τι μπορείτε να “τσιμπήσετε” πριν το γυμναστήριο

Η σωστή απάντηση είναι τίποτα. Ακριβώς. Τρείς με τέσσερις ώρες (3-4 ώρες) πρέπει να έχουν περάσει από το γεύμα σας πριν γυμναστείτε. Τα σνακ, οι μπάρες δημητριακών, τα φρούτα και κάθε λογής τσιμπολόγημα, είναι λάθος να καταναλωθούν μία ή και δύο ακόμα ώρες πριν από την άθληση.

Η αλήθεια -μετά βεβαιότητος- είναι πως όχι μόνο δεν θα πάθετε τίποτα αν αρχίσετε να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι, αλλά θα δείτε και θα νοιώσετε πολλά οφέλη από αυτήν την εγκράτεια.

Συνήθως τρείς ώρες μετά από το φαγητό οι περισσότεροι έχουν ανάγκη κάποιο σνακ και είναι η στιγμή που σπεύδουν να “χτυπήσουν” μια μπάρα δημητριακών. Μετά πηγαίνουν στο γυμναστήριο. (λέμε τώρα).

Αυτό λοιπόν είναι λάθος. Πρώτον γιατί οι μπάρες έχουν πολύ ζάχαρη, η οποία στα 20 λεπτά θα σας μειώσει την απόδοση. Δεύτερον τα δημητριακά είναι μεν πολύ ωφέλιμα αλλά χωνεύονται αργά.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν ακίνδυνη μια μπανάνα. Δυστυχώς δεν χωνεύεται με τίποτα, ακόμα και με άδειο στομάχι γιατί είναι από τα πλέον λιπαρά φρούτα.

Άλλο σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η κατανάλωση μιας σαλάτας μία ώρα πριν την εκγύμναση, θεωρώντας πως τα ωμά λαχανικά είναι ευκολοχώνευτα. Τα λαχανικά -ειδικά τα ωμά- είναι η πλέον υγιεινή τροφή αλλά η χώνεψη τους είναι πολύ αργή. Ειδικά αν δεν έχουν μασηθεί σωστά. Σωστά σημαίνει να έχουν “λιώσει” στο στόμα πριν την κατάποση, με 15 φορές μάσημα την κάθε μπουκιά.

Λοιπόν να μην σας κουράζω με τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε πριν από το γυμναστήριο. Όταν αρχίσει το σώμα σας να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός σας θα χρησιμοποιήσει με τον τρόπο που ξέρει -τα τελευταία 500.000 χρόνια- τις ουσίες που έχει αποθηκεύσει από το γεύμα που είχατε φάει πριν από 4 ώρες, με τόσο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε στα πρώτα δέκα λεπτά θα σας έχει φύγει το όποιο αίσθημα πείνας είχατε πριν ξεκινήσετε να αθλείστε.

Έως και μία ώρα πριν την εκγύμναση αν αισθάνεστε αδυναμία ή αν δεν προλάβατε να γευματίσετε και έχετε άδειο στομάχι για περισσότερες από 5 ώρες, μπορείτε καταχρηστικά να πιείτε μια δυό γουλιές από ένα χυμό, αλλά μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αφού στην ουσία ακόμα και αυτός θα σας “ρίξει”. Απεναντίας καταναλώστε όσο νερό θέλετε, στο οποίο -σσσ… μυστικό- μπορείτε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι και πολύ λίγο τζίτζερ. Και τονώνει και “καίει” θερμίδες. Εναλλακτικά έχετε στο θερμός σας κρύο ή ζεστό πράσινο τσάι.

Η γυμναστική σας αποκλείεται να διαρκεί περισσότερες από μία ώρα. Άντε αν είναι γιόγκα να διαρκέσει μιάμιση ώρα. Είναι πολύ μικρό το διάστημα για να αισθανθείτε δυσφορία ή εξάντληση από πείνα. Μια ώρα περίπου μετά την άθληση μπορείτε να φάτε πλήρως και κανονικά. Υπομονή.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments