Κομισιόν: Στο 0,7% η ύφεση της Ελλάδας και στο 185% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος για το 2016

Κομισιόν: Στο 0,7% η ύφεση της Ελλάδας και στο 185% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος για το 2016

Mεγάλες αντοχές επιδεικνύει η ελληνική οικονομία μετά την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με την τριμηνιαία οικονομική έκθεση της Κομισιόν, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2016 θα αγγίξει το 0,7%, με τη χώρα μας να επιδεικνύει εντυπωσιακή πορεία το 2017 σημειώνοντας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ανάπτυξη 2,7%.
Στα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης είναι ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί από το 179% που ήταν το 2015 στο 185% του ΑΕΠ το 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 ήταν λιγότερο σοβαρή από το αναμενόμενο. Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με βάση το νέο πρόγραμμα του ESM και η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις, θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και θα φέρουν θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα στο β΄ εξάμηνο του 2016.
Οι βελτιωμένες προσδοκίες δικαιολογούνται από το γεγονός, ότι η ιδιωτική κατανάλωση – τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015- ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις για να αποφύγουν πιθανό κούρεμα. Η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται ωστόσο να επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση μέχρι το α΄ μισό του 2016.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments