Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου για τη φυγή των μαθητών από τις σχολικές αίθουσες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Χιλιάδες παιδιά αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βγουν στην αγορά εργασίας προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για την οικογένειά τους.
Φαινόμενο το οποίο, αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί. Οι επιστήμονες κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας πως στο τέλος της σχολικής χρονιάς ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τους 30.000 μαθητές, από τους 17.880 που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Γ’ Τάξη του Γυμνασίου, καθώς χιλιάδες μαθητές αποφασίζουν να μην ολοκληρώσουν ούτε την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ ειδικά φέτος η τάξη με τη μεγαλύτερη «διαρροή» μαθητών ήταν η Β’ Λυκείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, μόνο το τρέχον σχολικό έτος, 17.880 μαθητές σταμάτησαν τη φοίτησή τους εκ των οποίων 2.479 μαθητές εγκατέλειψαν τη φοίτηση στην Α’ Γυμνασίου, 1.842 στη Β’ Γυμνασίου, 4.305 στη Γ’ Γυμνασίου, ενώ στα λύκεια της χώρας 2.861 μαθητές εγκατέλειψαν την Α’ Λυκείου, 5.682 τη Β’ Λυκείου και 711 μαθητές τη Γ’ Λυκείου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το στοιχείο ότι τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής «διαρροής» παρατηρούνται σε ακριτικές περιοχές, όπως ο Εβρος, η Ροδόπη, τα Δωδεκάνησα και η Μαγνησία, όπου το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο.
Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την Γ’ Γυμνασίου.
Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στα Δωδεκάνησα, όπου το 8,55% των μαθητών δεν ολοκλήρωσαν το Γυμνάσιο. Το 8,25% των μαθητών εγκατέλειψε τη Γ’ Γυμνασίου στη Ροδόπη, το 7,54% στη Λευκάδα και το 7,05% στο Κιλκίς.
Οσον αφορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής, 1.546 μαθητές σε σύνολο 31.382, εγκατέλειψαν τη Γ’ Γυμνασίου. Ραγδαία αύξηση φυγής μαθητών σε ποσοστό από 15% έως 20% παρατηρείται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, με τα χαμηλότερα ποσοστά σχολικής διαρροής να εντοπίζονται σε Πέλλα, Φλώρινα, Σάμο, Καρδίτσα και Κοζάνη.
Τα ανησυχητικά στοιχεία έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενημερώνει τη Βουλή ότι προτίθεται να αναλάβει άμεσα δράσεις για την ανακοπή της αυξητικής ροής του φαινομένου. Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι η φοίτηση είναι υποχρεωτική, εφόσον ο μαθητής δεν έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, και προσθέτει ότι ο νόμος προβλέπει την τιμωρία όποιου έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή του ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση.