Στη Χίο οι πρώτοι 70 πρόσφυγες

Στη Χίο οι πρώτοι 70 πρόσφυγες

Έφθασαν οι πρώτοι 70 πρόσφυγες στη Χίο. Θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων, που βρίσκεται στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ στο Χαλκειός.
Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους άρχισαν την καταγραφή και την ταυτοποίησή τους.
Κατά την είσοδο στο πρώην εργοστάσιο στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν τα χαρακτηριστικά βραχιολάκια με τον αριθμό τους ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό.
Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους ενώ τέλος στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι το νέο hotspot είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.
Στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, που επόπτευσε τις προηγούμενες ημέρες η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζ. Τσιριγώτη δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό καθώς η ροή της απογραφής θα είναι με τέτοιο ρυθμό ώστε να μη χρειάζεται η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί πάνω από 24 ώρες.
Με δεδομένο πάντως ότι το νέο κέντρο είναι χωρητικότητας 1095 ατόμων, οι αρχές εστιάζουν τον προβληματισμό τους κυρίως στην ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο τότε που οι μεταναστευτικές ροές αγγίζουν τις 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments