Εκτακτη εισφορά έως 10% από 8%, παζαρεύει η κυβέρνηση

Εκτακτη εισφορά έως 10% από 8%, παζαρεύει η κυβέρνηση

Προτάσεις σοκ για αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, παζαρεύει η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιεύματος.

Η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και να εξασφαλίσει έσοδα 550 εκατ. ευρώ με αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς από το 8% που είναι σήμερα, στο 10%!

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο ακόμη και για εφαρμογή αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015 των αλλαγών στην φορολογική κλίμακα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, αλλάζει και η δομή της έκτακτης εισφοράς, ώστε να επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος, και όχι στο σύνολο, με βάση τον υψηλότερο συντελεστή.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει και στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμη και στο 60%.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, οι δανειστές δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Mega διέψευσε τα σενάρια για αναδρομική έκτακτη εισφορά, ανέφερε όμως ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.

«Το αναδρομικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα Καθημερινή επισημαίνει, από την άλλη, ότι παρά τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους του 2015 είναι μειωμένα κατά 610 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2014. Και μάλιστα, σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, υπολείπονται κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments