Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δείχνει η μέτρηση της MRB

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δείχνει η μέτρηση της MRB

Παγιώνεται η πρωτιά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB η Ν.Δ προηγείται με διαφορά 3,7%. Επίσης στην παράσταση νίκης η Ν.Δ έχει διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ 13 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα δυο αυτά στοιχεία δείχνουν ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η κοινή γνώμη δείχνει να γυρίζει την πλάτη της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην έρευνα που έγινε την περίοδο 4-11 Φεβρουαρίου δια ζώσης στα σπίτια με χρήση κάλπης και όχι τηλεφωνική σε ένα μεγάλο δείγμα, 2.000 ατόμων και με ευρύ ερωτηματολόγιο, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,9%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,2%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ) με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, «Το Ποτάμι» με 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,4% και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 1,9%. «Άλλα Κόμματα» επέλεξε το 1,8% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,3%.

Από τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης και την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων της έρευνας, προκύπτουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ραγδαία πτώση στα ποσοστά του. Σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές (35,46%) χάνει 12,26%. Αντίθετα η Ν.Δ με το 26,9 που λαμβάνει δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά της και να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και σε αυτή τη δημοσκόπηση, γεγονός που δείχνει ότι η πρωτιά που πηρέ στις δυο προηγούμενες μετρήσεις δεν ήταν ευκαιριακή. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ στις εθνικές εκλογές έλαβε 28,09%.

-Θετικά μηνύματα προκύπτουν και από το ποσοστό που συγκεντρώνει η Ν.Δ στην παράσταση νίκης, με 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,1%. Το «Κανένα Κόμμα» συγκεντρώνει 20,5%, το «Άλλο Κόμμα» 6,2% ενώ το «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 4,2%.

– Σε καθοδική πορεία βρίσκεται και η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα, που βλέπει πλέον να φθείρεται το πολιτικό κεφάλαιο του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία. Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 25,2% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 28,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 41,6%.

Η Ν.Δ κερδίζει το ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 27,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 21,9% απαντά το κυβερνών κόμμα. Το 39,4% απαντά «Κανένα κόμμα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για τις κινητοποιήσεις των αγροτών . Το 80,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Στο ερώτημα που αφορά το κλείσιμο των δρόμων/αεροδρομίων/τελωνείων οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 54,1% ότι συμφωνούν, ενώ το 43,5% διαφωνεί.

WEB-ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

WEB-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments