Ανοικτή για τον Αρχιεπίσκοπο η διαφορά με το Πατριαρχείο

Ανοικτή για τον Αρχιεπίσκοπο η διαφορά με το Πατριαρχείο
  • Νέα επιστολή, που διαψεύδει πάλι το Φανάρι. Τρεις μήνες τώρα χωρίς διάθεση συνδιαλλαγής ή έστω προσέγγισης.

Διαμάχη για την εποπτεία-κάπελωμα του Πατριαρχείου στην Εκκλησία τη Ελλάδος συνολικά και παντού, όχι μόνο- όπως μέχρι σήμερα- στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τη Βόρειο Ελλάδα ( Νέες Χώρες).

Χάσμα πλήρες και αγεφύρωτο για μια ακόμη φορά, για ένα όμοιο, παλαιό θέμα που θέτει με επιμονή το Φανάρι επί πατριαρχίας Βαρθολομαίου, ο οποίος κατά καιρούς έχει συγκρουσθεί με όλους τους Αρχιεπισκόπους της Επικρατείας του από τον Αυστραλίας και Αλβανίας έως τον Βρεττανίας, Αμερικής και Ελλάδος..

Ο Ιερώνυμος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα σύγκρουσης με τον Βαρθολομαίο, όπως και ο προκάτοχος του Χριστόδουλος. Με την ίδια σταθερότητα άρνησης έως σήμερα, με την επικουρία της Ιεράς Συνόδου αλλά όχι με την ίδια αποφασιστικότητα . Νέος γύρος με αμετακίνητες θέσεις και αγεφύρωτες –ακόμα- διαφορές.

Με δημοσιοποίηση νέας επιστολής απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στην ανακοίνωση, την Παρασκευή, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέσω της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με την οποία δεν δύναται να παρευρεθεί στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Γενεύης, τον Ιανουάριο, για «προσωπικούς λόγους».

Στη νέα επιστολή, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, δηλώνεται «κωλυόμενος» ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι θα εκπροσωπηθεί από μητροπολίτες.

«Για την καλύτερη πληροφόρηση των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως, σχετικά με δημοσιεύματά τους που αναφέρονται στην εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη της Ελβετίας και προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις:

Σας αποστέλλουμε από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου ακριβές αντίγραφο της τελευταίας και τελικής επιστολής Της, με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2016, περί της εκπροσώπησης της Εκκλησίας μας στη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε από 21ης έως 28ης Ιανουαρίου 2016 στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σε αυτήν δεν μνημονεύονται ”προσωπικοί λόγοι” απουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ από την ανωτέρω Σύναξη, καθώς οι εντωμεταξύ συνθήκες δεν επέτρεπαν μια τέτοια αναφορά. Αυτονόητο είναι ότι τις οριστικές θέσεις του αποστολέα τις διαμορφώνει η τελική του επιστολή και όχι κάποια ενδιάμεση», τονίζει η Εκκλησία της Ελλάδας.

Το ακριβές αντίγραφο από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται: «Ἐξ αἰτίας ἐπανειλημμένων δημοσιευμάτων, σχετικῶς πρός τό ἀναφερόμενον εἰς τό Ἀνακοινωθέν τῆς πρότριτα συνελούσης ἐν Γενεύῃ Συνάξεως τῶν Ὀρθοδόξων Προκαθημένων ὅτι ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ἀπουσίασεν ἐξ αὐτῆς διά προσωπικούς λόγους (τούς ὁποίους τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον σέβεται οἷοι καί ἄν ὦσι), συνοδικῇ ἀποφάσει δημοσιεύεται αὐτούσιον τό Γράμμα τῆς Α. Μακαριότητος πρός ἐπιβεβαίωσιν τῆς ὡς ἄνω ἀναφορᾶς».

Σημειώνεται ότι πριν από 10 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κλειστό φάκελο με τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφερόταν ότι «ο Μακαριώτατος κατέθεσε σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του.

Με το υλικό του φακέλου επιστηρίζεται ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παρέστη στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήσαν προσωπικοί, όπως εγράφη στο επίσημο ανακοινωθέν, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της». Χάσμα πλήρες και αγεφύρωτο για μια ακόμη φορά, για ένα όμοιο, παλαιό θέμα που θέτει με επιμονή το Φανάρι επί πατριαρχίας Βαρθολομαίου, ο οποίος κατά καιρούς έχει συγκρουσθεί με όλους τους Αρχιεπισκόπους της Επικρατείας του από τον Αυστραλίας και Αλβανίας έως τον Βρεττανίας, Αμερικής και Ελλάδος.

Πηγή: nonpapernews.gr

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments