Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες – Β. Αποστόλου: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες – Β. Αποστόλου: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Οι αγρότες απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης και παραμένουν στα μπλόκα, τα οποία έχουν στηθεί κατά μήκος του εθνικού οδικού άξονα, ενώ έχουν αποκλείσει και τα τελωνεία Προμαχώνα-Εξοχής. Στην τακτική του διαλόγου επιμένει η κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υπουργό Β. Αποστόλου να δηλώνει ότι δεν θα ξεφουσκώσουν τα λάστιχα ούτε θα στείλουν τα ΜΑΤ.

Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις του πρωθυπουργού και μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μπλόκο των Τεμπών, χαρακτηρίζουν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου «ως συνάντηση του απόλυτου τίποτα». Επίσης, αποκαλούν «αδιάβαστους» και «ψεύτες» τους υπουργούς και «εγκλωβισμένο» τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους.

Τα μπλόκα των αγροτών

Κλειστός είναι ο κόμβος Κορωπίου-Μαρκοπούλου στην Αττική Οδό, η Αθηνών-Κορίνθου στον Ισθμό, η Αθηνών-Λαμίας στη Θήβα, ο κόμβος στις Μικροθήβες και τους παράδρομους, καθώς και τα Τέμπη, όπου έχει αποκλειστεί και η εναλλακτική παραλιακή διαδρομή, στο Στόμιο.

Επίσης, αποκλεισμένα είναι τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για τα φορτηγά και τις νταλίκες.

Οι κινητοποιήσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα:

 • Πολιορκία αεροδρομίου «Μακεδονία» από αγρότες και κτηνοτρόφους από τα μπλόκα των αερογέφυρας Θέρμης, πράσινα φανάρια και απ΄αυτό που έχει στηθεί στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.
 • Τρίωρους αποκλεισμούς 12:00-15:00 και 18:00-20:00, και των παρακαμπτηρίων, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου στη Θεσσαλονίκη
 • Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.
 • Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας
 • Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Από τις 12 το μεσημέρι, έως και την ίδια ώρα το βράδυ θα είναι κλειστή και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.
 • Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.
 • Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός
 • Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
 • Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
 • Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο βρίσκεται υπό κατάληψη υποκατάστημα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο χρονικό διάστημα 10.00-15.00, ενώ στη συνέχεια θα γίνει γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί ή μη, η μετακίνηση του μπλόκο στο Νησέλι Νομού Ημαθίας
 • Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, το σημείο έχει κλείσει επ΄αόριστον
 • Συμβολικό αποκλεισμό προγραμματίζουν στο μπλόκο της Χαλκηδόνας

Ακόμη, τη συνέχιση των κινητοποίησαν ενέκριναν ομόφωνα και οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων:

 • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (δεύτερος 24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την ΠΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός).
 • Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
 • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
 • Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
 • Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
 • Αποκλεισμένος παραμένει ο κόμβος Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

Β. Αποστόλου: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όταν ρωτήθηκε από το Mega για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αν οι αγρότες επιμείνουν στα μπλόκα, απάντησε ως εξής: «Διάλογο, διάλογο, διάλογο. Δεν γίνεται διαφορετικά…Αν δούμε στη διαδρομή ότι δεν …’παιδιά θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε’. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Μάλιστα, επιμένοντας στη διαδικασία του εξαντλητικού διαλόγου, ο κ. Αποστόλου ανέφερε χαρακτηριστικα: «Σκηνές σαν κι αυτές που είχαν βιώσει προηγούμενες περιόδους είτε ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα είτε στέλνοντάς τους τα ΜΑΤ δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα επηρεάσει και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, λέγοντας πως οι αγρότες «πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δυστυχώς υπογράψει μια συμφωνία η οποία μας δεσμεύει».

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «διάλογο ζητήσαμε, διάλογος έγινε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση είναι όσα μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

Ακόμη, τόνισε ότι με βάση την πρόταση της κυβέρνησης -συνδυάζοντας ασφαλιστικό και φορολογικό- όχι μόνο δεν υπάρχει επιβάρυνση για το 85% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι.

Σε ερώτηση για τη στάση που είχε επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση στο θέμα των αγροτών, ο κ. Αποστόλου είπε ότι «πάντα η τοποθέτησή μας πρέπει να είναι με βάση τη συγκυρία, τα δεδομένα».

Σε ερώτηση για τους προπηλακισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αγρότες, αναγνώρισε ότι «είναι ένα πρόβλημα», το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση:

«Με όλους τους αγρότες που συζητάμε τώρα, έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές στο υπουργείο. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρέπει ο χώρος ο αγροτικός να μπει στη γωνία γιατί η κοινωνία η υπόλοιπη βιώνει πολύ χειρότερες καταστάσεις. Τι θα πούμε στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους δίπλα; Τι θα πούμε στο συνταξιούχο ο οποίος έχει χάσει τη σύνταξή του; …Δεν λέω εγώ ότι δεν έχει προβλήματα ο αγροτικός χώρος. Έχει προβλήματα».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments