Χωρίς τον Νταβούτογλου συνεχίζεται η Σύνοδος της Ε.Ε

Χωρίς τον Νταβούτογλου συνεχίζεται η Σύνοδος της Ε.Ε

Χωρίς τον Αχμέτ Νταβούτογλου συνεχίστηκε περί τις 00:30 της Τρίτης, μετά από μισή ώρα διακοπή, η Σύνοδος της Ε.Ε.

Το «βέτο» των χωρών του Βίζεγκραντ αλλά και η άρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να κλείσει η Βαλκανική οδός είναι τα «αγκάθια» τα οποία πρέπει να λύσουν μεταξύ τους οι ηγέτες των 28 πριν καλέσουν εκ νέου στη σύσκεψη τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αν οι ηγέτες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν απόψε, η απόφαση θα αναβληθεί για την επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου.

Οι ευρωπαίοι πάντως θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται λύσεις για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, προτείνοντας να πάρει πίσω η Τουρκία όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα μπουν στο μέλλον στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, ταχύτερη κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους και επιτάχυνση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

«Σε πολλές χώρες αρέσει πραγματικά η ιδέα, αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη συμφωνία απόψε επειδή υπάρχει πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας. Θα την καλωσορίσουν, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα σημεία σήμερα», ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε

«Χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Θα δουλέψουμε σε αυτή τη συμφωνία εντατικά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και ο Γιούχα Σίπιλα. Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του φινλανδικού Yle στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφερε ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες έχουν ζήτημα «εντολής», καθώς πρέπει να επιστρέψουν για να πάρουν εξουσιοδότηση από τα κοινοβούλιά τους.

Πάντως, στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σίπιλα έγραψε λίγο πριν από τις 11 ότι πιθανότατα η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί, ανακοινώνοντας την ακύρωση ταξιδιού που είχε προγραμματίσει για αύριο.

Σε δική του ανάρτηση και ο πρωθυπουργός της Δανίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση απόψε. «Η συμφωνία πιθανόν δεν θα επιτευχθεί απόψε, αν και είμαστε πιο κοντά. Σημαντικό να χτυπήσουμε τους διακινητές», έγραψε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν», έγραψε στο Twitter.

Πιο αισιόδοξος είναι πάντως ο Μάρτιν Σελμάιρ. O επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για καλή πρόοδο στις δύσκολες συζητήσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments