16 βουλευτές ΝΔ: Ρευστοποίηση ομολόγων και στάση πληρωμών στο ΕΤΕΑ

16 βουλευτές ΝΔ: Ρευστοποίηση ομολόγων  και στάση πληρωμών στο ΕΤΕΑ

Σε τραγική οικονομική κατάσταση φαίνεται ότι είναι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Για αφανισμό των αποθεματικών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για να πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου, μιλούν σε ερώτησή τους προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο, 16 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Βασίλη Οικονόμου και συνυπογράφοντες τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρουν η διοίκηση του ΕΤΕΑ αποφάσισε να προχωρήσει στη ρευστοποίηση ομολόγων 90 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία – σε συνέχεια της ρευστοποίησης ομολόγων 50 εκατ. ευρώ προ δύο μηνών – με σκοπό να συμπληρωθεί το έλλειμμα από τα 280 εκατ. που υπολείπονται κάθε μήνα για την πληρωμή 1.100.000 δικαιούχων επικουρικών συντάξεων για τον Μάρτιο.

Οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλουν πως πρόκειται για ενέργεια η οποία πλήττει καίρια τους σημερινούς και τους αυριανούς συνταξιούχους, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημα της μηνιαίας εξεύρεσης συντάξεων τεσσάρων μηνών και χωρίς καν να υπολογίζονται οι 135.000 συντάξεις που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλούνται οι ερωτώντες βουλευτές, το Ταμείο έχει ατύπως προτείνει στο υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 6% έως 8% για όλους από το πρώτο ευρώ.

Κατόπιν αυτών, γίνεται λόγος όχι μόνον για άτυπη κήρυξη στάσης πληρωμών από το ΕΤΕΑ (αφού δεν δύνανται να καταβάλλουν συντάξεις παρά μόνο με την πώληση ομολόγων από τα αποθεματικά) αλλά και για «ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες της Διοίκησης και των μελών του ΔΣ», αφού ρευστοποιεί τα αποθεματικά του Ταμείου σε σαφώς μικρότερες τιμές, «ζημιώνοντας την περιουσία των ασφαλισμένων».

Οι 16 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητούν ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων χωρίς τη ρευστοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του.

Παράλληλα καλούν το υπουργείο να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ευσταθούν ή όχι οι πληροφορίες που παραθέτουν και αν πρόκειται να εφαρμόσουν τις προτάσεις της Διοίκησης του Ταμείου.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments