Τσίπρας: Η Τουρκία ζητάει περισσότερα από όσα δίνει

Τσίπρας: Η Τουρκία ζητάει περισσότερα από όσα δίνει

Την αντίθεση της χώρας μας στην παράκαμψη των κεφαλαίων που αφορούν στην Κύπρο για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην ΕΕ, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του με τους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής και στη σύνοδο των Σοσιαλιστικών κομμάτων στην οποία παρέστη ως παρατηρητής.

«Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε: «Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Κυπριακού».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δεν ζητά ξεπάγωμα κεφαλαίων που θα την πίεζαν να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς, ζητά να ξεπαγώσουν τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος… Και δεν είναι τυχαίο ότι η τακτική αυτή ασκείται την ίδια στιγμή που διαφαίνεται σοβαρή προοπτική επίλυσης του Κυπριακού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό έθεσε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της συνεδρίασης των 28 ηγετών. Στην τοποθέτησή του είπε ότι αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά, και ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος.

Ο πρωθυπουργός, αιτιολογώντας την θέση αυτή, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του Κυπριακού, και ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό.

Την Πέμπτη οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

Οι διαβουλεύσεις για την τελική απόφαση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτές μετέχει από το πρωί και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments