Απειλές από το ΥπΟΙΚ: “ΡΟS έως τα τέλη Ιουνίου ή πρόστιμο”, εν’ μέσω κυκλωμάτων παρανομίας.

Απειλές από το ΥπΟΙΚ: “ΡΟS έως τα τέλη Ιουνίου ή πρόστιμο”, εν’ μέσω κυκλωμάτων παρανομίας.

Ανέτοιμο και με διαρκείς παρατάσεις το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχουν αναπτυχθεί από διάφορους κομπιναδόρους, συστήματα πλαστών POS για την έκδοση αποδείξεων και πληρωμών.

Οι συνήθεις ύποπτοι και ο μόνιμος στόχος όλων των υποσχέσεων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερες εισπράξεις για το Δημόσιο. Γιατροί, μηχανικοί, τεχνίτες, δικηγόροι, λογιστές, εστιατόρια, καφέ – μπαρ, ταβέρνες, καφενεία και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν μέχρι το τέλος Ιουνίου μηχανήματα POS. Η σχετική απόφαση έχει πάρει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργείων και αναμένεται η έκδοσή της την επόμενη εβδομάδα, μετά από τόσες καθυστερήσεις του Υπουργείου. Με νέα διαβεβαίωση ότι μέχρι και τον Μάρτιο θα έχει εκδοθεί μία ακόμη απόφαση που θα αφορά τις λοταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κληρώσεις θα μετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω καρτών.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών και να διεκδικούν το μεγάλο δώρο του μήνα, που θα είναι ένα αυτοκίνητο, αλλά και μικρότερα δώρα ύψους μέχρι και 50 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα διατίθεται σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης:

• Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ. να διαθέτουν μηχανήματα POS. Tα μηχανήματα πρέπει να τα έχουν προμηθευτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οσοι εξ αυτών δεν τηρήσουν την υποχρέωση αυτή θα καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα εάν βεβαίως αποδειχθεί ότι διέπραξαν παρανομία και έκαναν εισπράξεις χωρίς αποδείξεις για πλαστικό χρήμα.

• Από την τοποθέτηση μηχανημάτων θα εξαιρεθούν τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει και όριο ανάλογα με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τα περίπτερα του Συντάγματος που κάνουν μεγάλο τζίρο δεν μπορούν για παράδειγμα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS, αν και αρκετά από αυτά διαθέτουν ήδη.

• Στις λοταρίες ο πολίτης με το που κάνει κάποια αγορά, για παράδειγμα σε ένα κατάστημα με ρούχα, θα γνωρίζει εάν η απόδειξή του έχει κερδίσει. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Ολες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές. Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα ενημερώνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές ίσης αξίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ.

• Τα ελεγκτικά συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν παράνομα POS.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένα οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την εφορία και το τραπεζικό σύστημα.

Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτεταμένο φαινόμενο τα παράνομα POS – Πώς οι επιτήδειοι παρακάμπτουν τα capital controls

Η υφ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS, από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών.
Το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές Αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την Εφορία και το τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ μπορούσαν και να φοροδιαφεύγουν.

Επίκαιρη ερώτηση
Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του, επεσήμανε ότι «υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για το ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών για επιχειρήσεις και για καταναλωτές. H υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Επομένως, επιπλέον χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών απαγορεύονται.
Για τους ελέγχους, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι διενεργούνται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Συγκεκριμένα ελέγχεται το πελατολόγιο εταιρείας, η οποία προμήθευε ελληνικές επιχειρήσεις με συσκευές POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές πληρωμών σε αλλοδαπή τράπεζα, ενώ οι σχετικές συμβάσεις είχαν καταρτιστεί μετά την έναρξη των capital controls, το οποίο δεν επιτρέπεται.
Μικρότερες προμήθειες

Οπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, προκειμένου να χαμηλώσουν οι προμήθειες για το «πλαστικό χρήμα» όσο γίνεται περισσότερο.
Μικρότερες προμήθειες Οπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, προκειμένου να χαμηλώσουν οι προμήθειες για το «πλαστικό
Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, σε κοινή δράση με την Οικονομική Αστυνομία διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέτοιου είδους POS και καταλογίστηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Οι χρεώσεις των τραπεζών
Για τις χρεώσεις των τραπεζών, η Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και δεν σχετίζεται με το τιμολόγιο της τράπεζας έναντι εμπόρων και καταναλωτών. Προσέθεσε, ωστόσο, πως η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, εντός των ορίων που προβλέπει το κοινωνικό κεκτημένο, δηλαδή χωρίς μειώσεις από τις εκατομμύρια αυτόματες χρεώσεις, που θα γίνονται καθημερινά με το πλαστικό χρήμα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments