Υπό συζήτηση στη Φινλανδία η έξοδος από την ΕΕ

Υπό συζήτηση στη Φινλανδία η έξοδος από την ΕΕ

Μετά το Grexit και το Brexit ένας νέος όρος πρέπει να εφευρεθεί για την περίπτωση που η Φινλανδία αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Όλα ξεκίνησαν από τη συγκέντρωση 53.000 υπογραφών από πολίτες που ζήτησαν να εγκαταλείψει η χώρα τους το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η συζήτηση του θέματος στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση της Φινλανδίας από την ευρωζώνη, όμως και μόνο η απόφαση για τη διεξαγωγή της φανερώνει τη δυσαρέσκεια των Φινλανδών πολιτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, που παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0,4% πέρυσι, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης.

Ο Πάαβο Βαϊρίνεν, ο Φινλανδός ευρωβουλευτής που είχε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την εκστρατεία για την έξοδο από την ευρωζώνη, συνέκρινε τις επιδόσεις της χώρας του με εκείνες της γειτονικής Σουηδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη. “Θα πρέπει να αναζωογονήσουμε την οικονομία μας φεύγοντας από την ευρωζώνη και επαναφέροντας το δικό μας νόμισμα (με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία). Αυτό θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητά μας”, είπε παραδίδοντας το κείμενο του αιτήματος στη Μαρία Λοχέλα, την πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της η Γιοχάνα Σαρχιμάα, υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κοινοβουλίου, δεν θέλησε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία του ζητήματος αναφέροντας μόνο ότι «Δεν έχουμε ορίσει ακόμη την ημερομηνία, όμως μια προκαταρκτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας (του κοινοβουλίου), τις επόμενες εβδομάδες».

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments