Πώς θα σταματήσετε να «σκοτώνεστε» για το παραμικρό

Πώς θα σταματήσετε να «σκοτώνεστε» για το παραμικρό

Προφανώς και γνωρίζεις ότι όλα τα ζευγάρια τσακώνονται ωστόσο, ήξερες ότι οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους δύο άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια στέγη και, κυρίως, το ίδιο κρεβάτι, καταλήγουν να «σκοτώνονται» μεταξύ τους ουσιαστικά μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού;

Θέλεις απόδειξη; Ιδού μια σύντομη λίστα με τις δημοφιλέστερες «αιτίες πολέμου» (sic) αλλά και με τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για ν’ αποφύγεις τις «εχθροπραξίες».

«Ξοδεύεις. Πολλά!»

Η δημιουργία κι εν συνεχεία η χρήση ενός κοινού τραπεζικού λογαριασμού αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ζωή σου (αλλά και τη δική της) από τη στιγμή που αποφασίσατε να συγκατοικήσετε / «κρεμαστείτε». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ενώ μια φορά κι έναν καιρό είχες τον απόλυτο έλεγχο πάνω στα οικονομικά σου, πλέον υπάρχουν φορές που έρχεσαι αντιμέτωπος με αγορές ή με έξοδα που δεν είχες προγραμματίσει. Και αυτό, όπως και να το κάνουμε, δημιουργεί εντάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε: Χωρίστε τα διαθέσιμα χρήματά σας στα τρία, με τρόπο που θα σας βρίσκει και τους δύο σύμφωνους -στα δικά σου, στα δικά της και σε αυτά που θα χρησιμοποιείτε από κοινού. Με τα χρήματα του κοινού λογαριασμού, προσπαθείτε να καλύπτετε τα κοινά σας έξοδα και υποχρεώσεις. Με τους άλλους δύο, ο καθένας σας τις προσωπικές του ανάγκες ξεχωριστά. Τόσο απλά.

«Ξεκόλλα πια από το κινητό σου!»

Με δεδομένο τον καθημερινό «βομβαρδισμό» που δεχόμαστε από emails και SMS αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία των social media, δεν είναι τυχαίο ότι τα κινητά και οι ταμπλέτες έχουν εξελιχθεί σε κανονική «μάστιγα» κάθε σύγχρονης σχέσης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ορίστε από κοινού μια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά την οποία θα απενεργοποιείτε και οι δύο σας τα κινητά σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμφωνήσετε απλά να μην τσεκάρετε τα κινητά σας για όση ώρα είστε έξω μαζί -φερ’ ειπείν, για βόλτα, για καφέ ή για ψώνια. Για ακόμη καλύτερη «διαχείριση», συμφωνείστε από πριν μια «ποινή» για όποιον σπάσει την αποχή πρώτος -για παράδειγμα, ο χαμένος θ’ αναλάβει την υποχρέωση να πλένει τα πιάτα ή να κατεβάζει τα σκουπίδια για την επόμενη εβδομάδα ή -γιατί όχι;- ακόμη και να κάνει κάποιο σεξουαλικό «χατήρι» στον άλλο. Και μιας και η κουβέντα ήρθε στο σεξ…

«Δεν κάνουμε πια σεξ»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη σεξ μέσα σε μια σχέση μπορεί να είναι εξίσου σύμπτωμα αλλά και αιτία εντάσεων και αυτό γιατί η σεξουαλική πράξη, εκτός από «αλατοπίπερο» μιας σχέσης, ουσιαστικά δρα και ως παράγοντας που μειώνει την ένταση που, μοιραία, δημιουργείται μεταξύ δύο ανθρώπων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Ως εκ τούτου, ναι, όταν δεν «μπαίνει ο σύρτης» (sic), έρχονται καβγάδες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μιλήστε ανοιχτά, χωρίς επιθετικότητα και, κυρίως, χωρίς τη χρήση προσβλητικών χαρακτηρισμών γιατί το σεξ είναι σημαντικό για τη σχέση σας. Από την κουβέντα σας θα φανεί αν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται κυρίως σε εκείνη ή με εσένα (για παράδειγμα, μπορεί επειδή τώρα τελευταία έχει παχύνει να νιώθει λιγότερο ελκυστική ή για κάποιο λόγο να θεωρεί ότι δεν την προσεγγίζεις τόσο συχνά όσο παλιότερα). Αν το «πρόβλημα» επιμένει, μια επίσκεψη σε κάποιον ενδοκρινολόγο ή σε κάποιο σεξολόγο – σεξοθεραπευτή αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Τι πρέπει ν’ αποφύγεις: Να την πιέσεις για να κάνετε σεξ. Θα ξενερώσει εντελώς με την πάρτη σου – και με το δίκιο της.

«Δεν κάνεις δουλειές στο σπίτι»

Οποιαδήποτε περαιτέρω εξήγηση εδώ είναι μάλλον περιττή, πολύ απλά γιατί αποκλείεται να μην έχετε «αρπαχτεί» ποτέ για τα πιάτα στο νεροχύτη (και για το στρώσιμο του κρεβατιού, το μάζεμα των σκουπιδιών, το άπλωμα των ρούχων κ.ο.κ.).

Τι μπορείτε να κάνετε: Πάρτε από μια λευκή κόλλα χαρτί ο καθένας και σημειώστε ο καθένας πάνω στη δική του τις δουλειές που κάνετε μέσα στο σπίτι. Εν συνεχεία, συγκρίνετε τις λίστες σας και κατόπιν μοιράστε τις δουλείες στη μέση, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη και ποιες από αυτές γουστάρει να κάνει ο καθένας σας. Με λίγη κουβέντα και καλή διάθεση θα μοιραστείτε τις «αγγαρείες» με τρόπο που, εν τέλει, θα αφήσει και τους δύο ικανοποιημένους.

«Δεν με εκτιμάς όσο πρέπει»

Κανόνας: οι πιο τρικούβερτοι καβγάδες προκύπτουν όταν ένας από τους δύο νιώθει ότι το έτερον ήμισυ δεν τον εκτιμά όσο (θεωρεί ότι) του αξίζει. Το χειρότερο όλων δε είναι ότι αν η «αναγνώριση» του σφάλματος έρθει κατόπιν του καβγά, εννοείται πως δε μετράει.

Τι μπορείς να κάνεις: Για αρχή, μη θεωρείς ποτέ δεδομένο ότι η σύντροφός σου ξέρει και νιώθει πόσο πολύ την εκτιμάς. Ως εκ τούτου, μην ξεχνάς να της δείχνεις συχνά-πυκνά πόσο πολύ τη θέλεις και πόσο πολύ υπολογίζεις αυτά που σου λέει. Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις για τι ακριβώς πράγμα μιλάμε, μην αγχώνεσαι, απλά εξακολούθησε να προσπαθείς. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι τις περισσότερες φορές οι άντρες λογίζουν ως έκφραση εκτίμησης κάτι εντελώς διαφορετικό: την αναγνώριση της προσπάθειας, του αγώνα και, κυρίως, των θυσιών που κάνουν.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments